منهج فخر الدين قباوة في تفسيره الوافي المفيد في فهم القرآن المجيد
Fahreddin Kabave Ve-el-Vafi tefsirindeki yöntemi
- Tez No: 652398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Metod, Fahreddin Kabave, Tefsir, method, Fakhruddin, interpretation, Al-Wafi, Al-mufeed
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Fahreddin Kabâve'nin el-Vâfî el-Müfîd adlı tefsirindeki yöntemini açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın giriş kısmında Kabâve'nin hayatı ve yaşadığı dönem, müfessirin eğitim kariyeri, bu araştırmanın hazırlandığı tarihe kadar sürdürdüğü edebi ve bilimsel faaliyetleri ve ayrıca onu bilimsel araştırmaya ve tefsir alanındaki çalışmalara yönelten nedenler ele alınmıştır. Toplam beş bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde, müfessirin el-Vâfî el-Müfîd'i telif etme sebepleri, önceki tefsirler hakkındaki görüşü, tefsirinde yararlandığı kaynakları ve eserinde izlediği üslup ve kriterleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise rivayet tefsiri tanıtılmış, bu tefsir yönteminin hükmü ve çeşitleri beyan edilmiş ve Kabâve'nin adı geçen tefsirinde yer verdiği rivayetler açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde de dirayet (rey) tefsiri ele alınmış; bu tefsir yönteminin övülen hali ve onun caiz oluşuna dair deliller açıklanmıştır. Ayrıca bu yöntemi uygulayan birtakım tefsir örnekleri sunulmuştur. Ardından bazı misaller verilerek müfessirin dil konusunda izlediği yöntemden bahsedilmiştir. Fıkhî tefsirin hükmünün beyan edilip tanıtıldığı dördüncü bölümde ise, ilgili örnekler verilerek müfessir Kabâve'nin fıkhî hükümleri sunuş metodu incelenmiştir. Beşinci bölümde ise Mekkî ve Medenî sûreler, huruf-u mukatta'a, kıraatler, esbâb-ı nüzûl, nesih, İsrailiyyat gibi Kur'an ilimleri kapsamındaki çeşitli konularda müfessir Kabâve'nin yöntemi örnekler verilerek izah edilmektedir. Tümevarımsal metodun benimsendiği bu çalışmada müfessir Kabâve'nin hayatı ve ardından el-Vâfi el-Müfîd adlı tefsirindeki yöntem ve görüşler incelenmiştir. Çalışmada aynı zamanda analitik ve karşılaştırmalı metoda başvurulmuştur. Bu metodlar ve Kabâve'nin bu metodları kullanımının boyutuna dair inceleme esansında karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışma neticesinde birtakım sonuçlara ulaşılmıştır ki bunlardan en önemlisi el-Vâfi el-Müfîd'in ibarelerinin kolay anlaşılırlığıdır. Nitekim bu tefsir ve Arap diliyle alakası olan her bir bireyin okuması için uygundur. Eser, kısa ve özlü tefsirlerden sayılmaktadır. Çalışmanın ulaştığı bir diğer sonuç şudur: müfessir Kabâve, Celâleyn tefsiri üzerine hazırladığı 'el-Müyesser' ve 'el-Mufassal' adlı iki ayrı tahkikinde izlediği metodu bu tefsirinde benimsememiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to uncover Fakhr El-Din Qabbawah's methodology in his interpretation (Al-wafi Al-mufeed), where the researcher deals with an introductory study on the age and life of the interpreter, his educational career, and his literary and scientific activity up to the date of preparing this research. The researcher also addressed the reasons that made the interpreter Qabawah head towards scientific research. On the other hand, the research was divided into five chapters. In the first chapter, the researcher take up the discussion of the reasons for the reasons for authoring the book (Al-wafi Al-mufeed), his opinion of previous interpretations, then its sources, conditions, and method of interpretation. In the second chapter he deals with Interpretation of narrations, where the researcher defines the tafsir of narrations with an explanation of his ruling and types, and the narrations contained in Tafsir Qabawa. In the third chapter, the researcher dealt with (Tafsir Al-derayah) Interpretation by opinion by defining it, and his explanation of interpretation with praiseworthy opinion and evidence of its permissibility, and he mentioned some examples. Then the researcher talked about the interpreter method in the language, with mentioning examples. In the fourth chapter, the researcher dealt with the jurisprudential interpretation, where he defined it and explained its ruling, and the way the interpreter presented the Qabawa of jurisprudential rulings with an explanation of examples. In the fifth chapter, the researcher explained the Interpreter method (Qabawa) in the Quran Sciences with its various chapters, such as his approach to the Meccan and Medinan statement, the transcribed letters, the readings, the reasons for revelation, the transcription, and the narration of the fabrications of the Jews, with the necessary examples for each of them. The researcher used the inductive method in all matters related to the Al-wafi Al-mufeed interpretation of approaches and opinions, as well as the analytical method and the interview method, by studying these approaches and the extent to which the interpreter (Qabawa) used these approaches. The research has reached a number of results: The most important of them are: the ease of expressions of Al-wafi Al-mufeed interpretation, which is suitable for reading for everyone who has a connection to the Arabic language and tafsir, and is considered one of the brief interpretations. Also, the interpreter Qabawa did not adhere to this interpretation with the method he adhered to in his investigation of the interpretation of Al-Jalalin, which is easy and detailed.