Y ve Z kuşağının sosyal medyadaki görsel hikayeciliğinin zaman içindeki değişimi ve arasındaki farklar
The change and difference in visual storytelling between gen Z and millennials on social media in time
  1. Tez No: 787239
  2. Yazar: HİLAL KALKAVAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE DEMİR AYRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Z Kuşağı, Instagram, Görsel Hikâye Anlatıcılığı, Millennials, Generation Y, Generation Z, Instagram, Visual Storytelling
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sosyal medya, bireylerin kendilerini ifade ettiği çevrimiçi ortamlardan oluşmaktadır. Sosyal medyanın gelişimi boyunca bireyin kendisini ifade edişinin farklı tezahürleri ile karşılaşılmıştır. Başlarda öncelikli kullanım motivasyonu iletişim olsa da, günümüzde sosyal medya bireylerin kendini ifade ettiği ve yaşamlarını aktararak kurgusal bir dışavurum yaşadıkları platformlardan oluşmaktadır. Instagram, 2010'da kurulduğunda kullanım motivasyonu kullanıcıların cep telefonlarında çektikleri fotoğrafları paylaşması idi. Kolay kullanımı sayesinde kısa sürede popüler olan uygulamada estetik kavramı ilk günden itibaren son derece önemliydi. Bugüne bakıldığında Instagram kullanıcılarının estetik algısının değişmiş olduğunu ve bireylere farklı şekillerde yansıdığını görmek mümkündür. Görsel kimlik ve görsel hikâye anlatıcılığı günümüz Instagram kullanımının temelini oluşturmaktadır. Y ve Z Kuşakları, ardıl olup sosyal medyayı erken yaştan itibaren kullanan ilk nesillerdir. Bu nesillerin kendilerine ait özellikleri sosyal medya kullanımlarına da yansımıştır. Bu tez çalışmasında Y ve Z Kuşaklarının Instagram kullanımlarında görsel hikâye anlatıcılığı farkları incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışma ile ilgili kaynak literatür çalışması yapılmıştır. Çalışmada araştırılan bilgiler doğrultusunda görsel analizi yapılarak iki kuşağın görsel hikâye anlatıcılığı ve estetik kaygıları incelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media consists of online environments where individuals express themselves. Throughout the development of social media, different manifestations of the individual's self-expression have been encountered. Although communication was the primary motivation in the beginning, today social media consists of platforms where individuals express themselves and experience a fictional expression by conveying their lives. When Instagram was founded in 2010, its motivation was for users to share photos they shoot on their mobile phones. Thanks to its easy-to-use interface, the application became popular in a short time and the concept of aesthetics was extremely important from the first day. Looking at today, it is possible to see that the aesthetic perception of Instagram users has changed, and it reflects on individuals in different ways. Visual identity and visual storytelling form the basis of today's use of Instagram. Generations Y and Z are the successors, and they are the first ones to use social media from an early age. The characteristics of these generations are also reflected in their use of social media. In this thesis, the differences in visual storytelling in the use of Instagram by Generations Y and Z were examined. Qualitative research methods were used in the study. A source literature study related to the study was made. Visual storytelling and aesthetic concerns of two generations were examined by making visual analysis in line with the information researched in the study.