Glial tümörlerde kan ve tümör mikroçevresindeki TREG ve TH17 hücrelerinin karakterize edilmesi
Characterization of treg and TH17 cells in the blood and tumor micro environment in glial tumors
  1. Tez No: 787321
  2. Yazar: YEŞİM HALİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT CANATAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glioma, IDH1 mutasyonu, 2-HG, Regülatör T hücreleri, Yardımcı T 17 hücreleri, Glioma, IDH1 mutation, 2-HG, Treg, Th17
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İzositrat dehidrojenaz1 (IDH1) geninde oluşan R132H mutasyonu, glial tümör bağışıklığında kritik bir rol oynar. Bu çalışmada, IDH1 R132H mutantı (muIDH) ve IDH1 vahşi tip (wtIDH) ve sağlıklı kontrollerin tümör mikroçevresindeki ve periferik kanındaki Treg ve Th17 hücrelerini karakterize etmeyi amaçladık. Ayrıca, U-87MG wtIDH ve muIDH hücre hattı ve bunların süpernatanları varlığında sağlıklı kontrolden izole edilen CD4+ T hücrelerinden farklılaştırılan Treg hücrelerinin fenotipi de karakterize edildi. Glial tümör dokusunda, GARP ve TIGIT seviyeleri, wtIDH ile karşılaştırıldığında muIDH'li glial tümör tanısı almış hastalarda yükselmiştir. Treg hücreleri tarafından IL-17, IFN- ve IL-10 üretimi hasta grupları arasında anlamlı şekilde farklılıklar göstermemiştir. Glial tümör tanısı almış hastaların periferik kanında Treg hücreleri ve CTLA-4, PD-1 ve LAG-3 seviyeleri, sağlıklı kontrolle karşılaştırıldığında yükselmiştir. IL-17 seviyeleri, sağlıklı kontrol ile karşılaştırıldığında muIDH hastalarında artmıştır. IL-17'nin aksine, muIDH hastalarının periferik kanında IFN- üretim frekansı azalmıştır. Doku verilerinin aksine, kokültürde Treg hücreleri, muIDH1 ile karşılaştırıldığında wtIDH U87MG hücrelerinde CTLA-4, PD-1 frekansı fazladır. Bu sonuçlar tümör mikroçevresinin, kültür koşullarında veya periferik kanda bulunmayan ve Treg hücrelerinin farklı programlanmasına katkıda bulunabilecek faktörleri barındırabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The R132H mutation in the isocitrate dehydrogenase1 (IDH1) gene plays a critical role in glial tumor immunity. In this study, we aimed to characterize Treg and Th17 cells in the tumor microenvironment and peripheral blood of IDH1 R132H mutant (muIDH) and IDH1 wild type (wtIDH) and healthy control. In addition, the phenotype of Treg cells differentiated from CD4+ T cells isolated from healthy control in the presence of the U-87MG wtIDH and muIDH cell line and their supernatants was also characterized. In glial tumor tissue, levels of GARP and TIGIT were elevated in patients diagnosed with glial tumors with muIDH compared with wtIDH. Production of IL-17, IFN- and IL-10 by Treg cells did not differ significantly between patient groups. The frequency of Treg cells and the levels of CTLA-4, PD-1 and LAG-3 in the peripheral blood of patients diagnosed with glial tumors were increased compared with those of the healthy control group. IL-17 levels were increased in muIDH patients compared to healthy control. In contrast to IL-17, IFN- production frequency was decreased in the peripheral blood of muIDH patients. Contrary to tissue data, Treg cells generated higher frequency of CTLA-4, PD-1 in co-cultures with wtIDH U87MG cells compared to muIDH1. These results indicate that the tumor microenvironment may harbor factors not found in culture conditions or in peripheral blood that may contribute to the differential programming of Treg cells.