Çocuklardaki ruhsal problemlerin tedavisinde mekanın iç mimari açısından değerlendirilmesi: Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi örneği
Evaluation of space in terms of interior architecture in the treatment of mental problems in children: The example of Kadıköy Municipality Child Protective Mental Health Center
  1. Tez No: 787377
  2. Yazar: BUKET ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAHİT ARSAL ARISAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AĞA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İç Mimari ve Dekorasyon, Psychology, Child Health and Diseases, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, sağlık yapısı, iç mekan, tasarım, koruyucu ruh sağlığı, Child, healthstructure, interior, design, preventive mental health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çocuklara yönelik sağlık yapıları; toplumların ve daha geniş anlamıyla insanlığın geleceğine yön verecek temel kitle olan çocuk bireylerin hastalıklarda teşhis ve tedavi, hasta olmadan önce ise koruyucu olarak hizmet veren mekanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçmişten günümüze bu mekanlar, teknolojik ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak sürekli yenilenmekte, kullanıcıların değişen isteklerine uyum sağlamaya çalışmaktadır. Çocuklara yönelik sağlık merkezleri denildiğinde akla ilk olarak çocuk hastaneleri gelmektedir. Genellikle alan yazınında yapılan çalışmalarda da çocuk hastaneleri ya da hastanelerin çocuk bölümleri incelenmiştir. Bu çalışmada, literatürde yapılan çoğu araştırmadan farklı olarak; çocukların ruhsal problemlerine yönelik tanı ve tedavi hizmetleri ile aynı zamanda koruyucu ruh sağlığı hizmetleri veren, butik olarak adlandırabileceğimiz bir yapı olan Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi'nin iç mekan mimari yapısı, tesisin hizmet amacı ve yeterliliği, danışan ve danışan yakınlarından alınan geri bildirimler de dikkate alınarak değerlendirilmiş ve çocuklar için bu nitelikteki sağlık yapıları idealize edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health structures for children; It emerges as places that serve as diagnosis and treatment in diseases of children, who are the basic mass that will shape the future of societies and humanity in a wider sense, and as a preventive service before they become ill. From past to present, these places are constantly renewed depending on technological and economic developments and try to adapt to the changing demands of users. When it comes to health centers for children, the first thing that comes to mind is children's hospitals. Generally, in studies conducted in the literature, children's hospitals or children's departments of hospitals have been examined. In this study, unlike most studies in the literature; The interior architectural structure of the Kadıköy Municipality Child Protective Mental Health Center, which is a boutique structure that provides preventive mental health services as well as diagnosis and treatment services for children's mental problems, the service purpose and adequacy of the facility, feedback received from the client and their relatives It has been evaluated by taking into account also and it has been tried to idealize health structures of this quality for children.