Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between social media addiction levels and communication skills of physical education and sports teachers
- Tez No: 787437
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri, Sosyal Medya Bağımlılığı, İletişim Becerileri, Physical education and sports teachers, social media addiction, communication skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yapılan bu araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde sosyal medya bağımlılık düzeyi ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modelinden faydalanılmış olup, araştırmaya 57 kadın ve 103 erkek olmak üzere toplam 160 beden eğitimi ve spor öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu”ve“İletişim Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 26.0 programında bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA), Pearson korelasyon, Regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin sosyal medya bağımlılık düzeyleri ile iletişim becerileri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (p0.05), buna karşılık sosyal medya bağımlılık düzeyinin yaş grubu değişkenine göre farklılaştığı tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinde sosyal medya bağımlılığı ile iletişim becerileri arasında anlamlı ilişki olduğu, bunun yanında bazı demografik değişkenlerin sosyal medya bağımlılığı ve iletişim becerileri üzerinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the level of social media addiction and communication skills in physical education and sports teachers. Relational screening model was used in the research, and a total of 160 physical education and sports teachers, 57 women and 103 men, participated in the research.“Personal Information Form”,“Social Media Addiction Scale-Adult Form”and“Communication Skills Scale”were used in the data collection process of the research. In the analysis of the data obtained, independent groups t-test, one-way variance (ANOVA), Pearson correlation, and Regression analyzes were used in the SPSS 26.0 program. At the end of the study, it was found that there was a negative significant relationship between teachers' social media addiction levels and communication skills (p0.05), whereas the level of social media addiction differed according to the age group variable (p0.05). As a result, it can be said that there is a significant relationship between social media addiction and communication skills in physical education and sports teachers, as well as some demographic variables have an impact on social media addiction and communication skills.