Radyal kam profillerinin bilgisayar yardımıyla tespit edilmesi
Determination of cam profiles by analytical method
  1. Tez No: 78744
  2. Yazar: H.LEVENT DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: ZİYA ŞAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kam Mekanizması, Kam Profili, Zarf Teorisi, Profil Denklemleri. u, Cam mechanism, Cam profile, envelope theory, Profile equations. in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RADYAL KAM PROFİLLERİNİN BİLGİSAYAR YARDIMIYLA TESBİTİ H. Levent DEĞİRMENCİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Ana Bilim Dalı (Danışman) : Doç. Dr. Ziya ŞAKA 1998, Sayfa : 87 Jüri : Doç. Dr. Ziya ŞAKA Yrd. Doç. Dr. Selçuk HALKACI Yi d. Doç. Dr. Yusuf YILMAZ Bu çalışmada kam profillerinin matematik denklemlerini elde etmek için Zarf Teorisi kullanılmış ve bulunan denklemler yardımıyla kam profilinin çizilmesi bir bilgisayar yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Pratikte kamların imalâtı, özellikle son zamanlarda CNC tezgâhlarında sayısal datalar yardımıyla yapılabilmektedir. Bunun için profil, uygun sıklıktaki noktaların koordinatları şeklinde elde edilmek durumundadır. Söz konusu bu sayısal verinin hesabı için profil denklemlerinin analitik ifadesinin bulunması en kesin çözümdür. Çalışmada önce kam mekanizmaları ile ilgili genel kavram ve terimler tanımlanmıştır. Kullanılan mekanizma tipleri ve hareket kanunları tanıtılmıştır. Daha sonra genel olarak Zarf Teorisi açıklanmış ve bu teorinin kam mekanizmalarına nasıl uygulandığı gösterilmiştir. En çok kullanılan kam mekanizması tipleri ve harekat kanunları için profili nokta nokta çizmek ve nokta koordinatlarını hesaplamak için bir bilgisayar programı yapılmış ve bu programla birkaç örnek çıktı alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis DETERMINATION OF CAM PROFILES BY ANALYTICAL METHOD H. Levent DE?İRMENCİ Selçuk University Graduate School of Natural Science and Applied Science Department of Machine Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ziya ŞAKA 1998, Page : 87 Jury : Assoc. Prof. Dr. Ziya ŞAKA Dr. Selçuk HALKACI Dr. Yusuf YILMAZ In this study, the envelope theory has been used to obtain the mathematical equations of cam profiles and it has been realized drawing of profiles by means of these equations using a computer program. In practice, the manufacturing of cams can be done with aid of numerical data in CNC lathes, especially recent years. The cam profile should be obtained being the coordinates of points at a confirmed closeness. The analytical expression of profile equations should be found for calculating of the mentioned numerical data. In study, first, it has been defined general concept and terms related to cam mechanism and used mechanism types and motion equations. After that, in general it has been explained envelope theory and it has been shown how this theory is applied to cam mechanisms. For the most used cam mechanism types and motion equations, a computer program has been made to draw point by point the profile and to calculate the coordinates and a few sample prints have been taken by the program.