Dolgu duvarlarının çerçevelerinin yatay yükler altındaki davranışlarına etkileri
The Effects of infill panels to the behaviours of frames under lateral loads
  1. Tez No: 78745
  2. Yazar: ADNAN KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgulu çerçeve, tuğla duvar, yatay rijitlik, duvar panel
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Doktora Tezi DOLGU DUVARLARININ ÇERÇEVELERİN YATAY YÜKLER ALTINDAKİ DAVRANIŞLARINA ETKİLERİ Adnan KARADUMAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü İnşaat Anabilin» Dalı Danışman: Prof. Zekeriya POLAT 1998, 118 Sayfa Jüri : Prof. Zekeriya POLAT : Prof. A. Zafer ÖZTÜRK : Doç. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Dolgu duvarlarının, çerçevelerin yatay yükler altındaki davranışını önemli ölçülerde değiştirdiği bilinir. Bu çalışma, bu konudaki nispeten kısıtlı sayılabilecek deneyim ve bilgi birikimine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Deneysel incelemeler, çalışmanın esasını teşkil etmektedir. Çalışma; giriş, kaynak araştırması, materyal ve metod, deney tekniği ve programı, deney sonuçlan, dolgulu çerçeve çözümlemeleri, tesbit ve değerlendirmeler, sonuç ve öneriler ve ekler olmak üzere, başlıca dokuz bölümde sunulmuştur. Giriş bölümünde; dolgu duvarlarının taşıyıcı çerçevelerin davranışına etkisi genel olarak verilmiş ve çalışmanın amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde; bu konuda günümüze kadar gerçekleştirilmiş başlıca bilimsel çalışmalar, kaynak taraması ile, özetlenmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde; inceleme yöntemi; kullanılan malzeme, deney araç ve gereçlerinin belirtilmesi gerekli özellikleri verilmiş; deney programı, deney numunelerinin öngörülen boyutları ve benzeri özellikleri açıklanmıştır. Beşinci bölümde; elde edilen deney sonuçlan, deney verilerine göre, olabildiğince sistematik bir tarzda verilmeye çalışılmıştır. Altıncı bölümde; dolgulu çerçevelerin sonlu elemanlar yöntemi çözümü ile deney sonuçlanndan yararlanarak eşdeğer basınç çubuğu yaklaşımındaki fiktif basınç çubuğunun özellikleri hesapla tahkik edilmiştir. Yedinci bölümde; elde edilen deney sonuçlan, deney inceleme yöntemlerinin usûlleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bunun için, önceki çalışmalarda, dolgulu çerçevelerin davranışım ortaya koyan büyüklükler deneysel bulgulardan hareketle hesaplanıp tablo ve grafikler düzenlenmiş, sonuçlar değerlendirilmiştir. Sekizinci bölümde; önceki bölümlerde yapılan değerlendirmelerden ve daha önce gerçekleştirilmiş çalışmalann yorumlanndan hareketle elde edilen sonuçlar verilmiş ve bu çerçevede önerilerde bulunulmuştur. Eklerde; deneylerde elde edilen grafikler, resimler, tablolar ve bazı gerekli bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE EFFECTS OF INFILL PANELS TO THE BEHAVIOURS OF FRAMES UNDER LATERAL LOADS Adnan KARADUMAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Zekeriya POLAT 1998, 118 Pages Jury : Prof. Zekeriya POLAT : Prof. A. Zafer ÖZTÜRK : Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI It is well known that infilled frames improve the behaviour of frames under lateral loads well. This study aims to contribute the limited experience and background information. This study contains nine chapters: Introduction, material and method, experimental technique and program, experimental results, analysis of infilled frames and appendices. In the first chapter, the behaviour of infilled frame and purpose of this study is explained. Earlier studies and investigations are reviewed in second chapter. In the third and fourth chapters, investigation procedure, materials, testing tools, dimensions and properties of specimens are described. Obtained test results are given systematically as possible in the fifth chapter. In the sixth chapter by means of the finite element method, the analysis of infilled frames are carried out. In addition, using the test results, the properties of Active compression strut are tried to obtain. In the seventh chapter, obtained test results are evaluated. For this purpose, the properties that indicate the infilled frame behaviour are obtained and presented as tables and graphs. In the eighth chapter, the results and recommendations are given. In appendice chapters, graphs, photographs, tables and information regarding the study are given. Key Words : Infilled frames, brick work, lateral stiffness, masonry panel