Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi'nde yatan covıd-19 tanılı yetişkin hastaların kan gruplarına göre klinik seyirlerinin incelenmesi
Clinical course of adult patients diagnosed withcovid-19 hospitalized in Trakya University Faculty of medicine hospital according to blood groups
- Tez No: 787445
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, kan grupları, klinik seyir, COVID-19, blood groups, clinical course
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatarak tedavi gören COVID-19 tanılı yetişkin hastaların kan gruplarına göre klinik seyirlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın evreni 685 kişi, örneklemi hata payı %5, güven aralığı %95 alınarak minimum katılımcı sayısı 122 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışmamıza toplam 286 hasta katılmıştır. Çalışmamıza katılan AB Rh (-) kan grubuna sahip hastalarda öksürük daha fazla oranda görülmüştür. Normal düzeylerde LDH değerlerine sahip hastaların yüksek oranda A Rh (+) kan grubuna sahip oldukları tespit edilmiştir. Kan grupları ile hastaların klinik seyirleri arasında istatiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Hastalardan ACE inhibitörü kullananlar daha iyi prognoz göstermektedir. Yüksek nötrofil, lenfosit ve üre değerleri ile düşük nötrofil/lenfosit oranı kötü prognoz ile ilişkili bulunmuştur. Toraks BT raporları negatif sonuca sahip olanların prognozu daha iyi izlenmiştir. Çalışmamızın verileri değerlendirildiğinde; COVID-19 enfeksiyonunun klinik seyrinde kan gruplarının da etkisinin olduğu gösterilmiştir. Ayrıca kan grupları hastalığın klinik seyri hakkında fikir verebilecek bir parametre olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to examine the clinical course of adult patients diagnosed with COVID-19 who were hospitalized at Trakya University Faculty of Medicine Hospital, according to their blood groups. The population of our study was 685 people and the minimum number of participants was determined as 122 people with a margin of error of 5% and a confidence interval of 95%. A total of 286 patients participated in our study. Cough was more common in patients with AB Rh (-) blood group who participated in our study. Patients with normal levels of LDH values were found to have a high proportion of A Rh (+) blood group. There was no statistically significant difference between blood groups and clinical course of the patients. Patients who used ACE inhibitors had a better prognosis. High neutrophil, lymphocyte and urea levels and low neutrophil/lymphocyte ratio were associated with poor prognosis. Those with negative thorax CT reports had a better prognosis. When the data of our study were evaluated; it was shown that blood groups also have an effect on the clinical course of COVID-19 infection. In addition, blood groups were evaluated as a parameter that could give an idea about the clinical course of the disease.