Tokat yöresinde buğday hasat-harmanında teknik ve ekonomik yönden karşılaştırılması
Comparison of different wheat harvesting and threshing methods according to technical and economical properties in Tokat region
- Tez No: 78756
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRET DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, hasat-harman makinaları, işletmecilik, işgücü tüketimi, iş başarısı, enerji betimi, kullanım giderleri, Wheat, threshing-harvesting machines, management, labour requirements, performance, energy consumption, operation costs m
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada, Tokat yöresinde buğday hasat-harmanında kullanılan farklı yöntemlerin teknik ve ekonomik yönden karşılaştırılması yapılmıştır. Bunun için; tırpan, kanatlı orak makinası, sapdöver harman makinası ve biçerdöverin kullanıldığı üç farklı sistem oluşturulmuştur. Bu sistemlerde kullanılan alet ve makinaların, bunların yeraldığı yöntem ve sistemlerin, işgücü tüketimleri, iş başarılan, enerji tüketimleri ve kullanım giderleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda; sistemler arasında biçerdöverin kullanıldığı yöntemden oluşan hasat-harman sistemi diğerlerine göre; işgücü tüketimi, iş başarısı, enerji tüketimleri ve kullanım giderleri bakımından, teknik ve ekonomik açıdan en başarılı yöntem olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, technical and economical efficiencies of three harvesting and threshing methods were compared in Tokat region conditions. For this purpose three different systems, in which scythe, sail repear, chop-thresher and combine harvester were used. Labour requirements, performances, energy consumption and operation costs of the tools and machines of three systems home made threshers were determined. Of the three system, the harvesting and threshing system by combined harvester was found the most successful in regard labour requirement, performance, energy consumption and operation costs among the three systems.