Aladağlar'ın florası (Zamantı ırmağı-Yahyalı arası Kayseri)
Flora of Aladağlar
- Tez No: 78755
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Florası, Orta Toroslar, Aladağlar, Kayseri, Flora of Turkey, Central Taurus, Aladağlar, Kayseri
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Doktora Tezi ALADAĞLAR' IN FLORASI (ZAMANTI IRMAĞI-YAHYALI ARASI, KAYSERİ) YAVUZ BAĞCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DURAL 1998, 166 sayfa Jüri : Prof. Dr. Mecit VURAL Doç.Dr. Hayri DUMAN Yrd.Doç. Dr. Hüseyin DURAL Bu araştırma 1994-1998 yılları arasında B5 ve C5 karesinde yer alan Aladağlar'ın Zamantı Irmağı-Yahyalı Arasında kalan kısmının (Kayseri) Florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanından 75 familya ve 336 cinse ait 944 takson tesbit edilmiştir. Bunların 713'ü tür, 1 51 'i alttür ve 80'i varyetedir. Tesbit edilen bitkilerin 145'i ülkemiz için endemiktir (% 20.34). Toplanan taksonun 145'i B5 ve C5 karesi için yeni kayıttır. Türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: Iran-Turan elementleri (203) % 28.47, Akdeniz elementleri (119) % 16.68, Avrupa-Sibirya elementleri (30) % 4.20, bilinmeyenler ve çok bölgeli olanlar (304) % 42.65'dir. 713 türün ikisi Pteridophyta, 711 tür ise Spermatophyta divizyolarına aittir. Gymnospermae alt divisiosu 7 türe, Angiospermae alt divizyosu 704 türe sahiptir. Angiospermlerden 99'u Monocotyledones, 605' ide Dicotyledones sınıfına aittir. İhtiva ettikleri tür sayısına göre, çalışma alanındaki büyük familyalar; Fabaceae (75), Asteraceae (71), Lamiaceae (60), Brassicaceae (55), Poaceae (46), Caryophyllaceae (44), Liliaceae (39), Boraginaceae (33), Apiaceae (28), Scrophulariaceae (22)'dir. Tür sayısına göre en büyük cinsler ise; Astragalus (27), Silene (19), Centaurea (16), Salvia (14), Alyssum (13), Minuartia (10), Hypericum (10), Orobanche (9), Rumex (9), Veronica (9)'dur.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT Ph. D. Thesis FLORA OF ALAD A?LAR (Between Zamanti River and Yahyalı, Kayseri) YAVUZ BA?CI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Scienses, Department of Biology Supervisor: Ass. Prof. Dr. Hüseyin DURAL 1998, 166 pages. Jury: Prof.DR. Mecit VURAL AssocProf. Dr. Hayri DUMAN Ass. Prof. Dr. Hüseyin DURAL This research was carried out to determine the flora of the region between Yahyalı and Zamanti River of Aladağlar in Kayseri which is studied in squares B5 and C5 in 1994-1998. From this region 75 family and 336 genera have been found; these taxonomik units contain 713 species, 151 subspecies and 80 variety. The number of endemic species to Turkey is 145 (%20.34). 145 of the total 944 taxa were recorded for the first time from the B5 and C5 squares. The distribution of these in phytogeographic regions are as follows: (203) 28.47 % Irano-Turanian, (119) 16.68 % Mediterranean, (30) 4.20 % Euro- Siberian, (304) 42.65 % unknown and multiregional compounds. ~ Only two species belong to Pteridophyta and 711 species to Spermatophyta. Gymnospermae have seven species and Angiospermae have 704 species. 99 species belong to Monocotyledones and 605 Dicotyledones. The largest families according to their species number in the research area are as follows: Fabaceae (75), Asteraceae (71), Lamiaceae (60), Brassicaceae (55), Poaceae (46), Caryophyllaceae (44), Liliaceae (39), Boraginaceae (33), Apiaceae (28) and Scrophulariaceae (22). The largest genera are Astragalus (27), Silene (19), Centaurea (16), Salvia (14), Alyssum (13), Minuartia (10) Hypericum (10), Orobanche (9), Rumex (9), Veronica (9).