Bazı patates dikim makinalarında önemli yapısal özelliklerin dikim parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination on the platting parameters of importatnt structural properties in the some potato planters
  1. Tez No: 78763
  2. Yazar: EBUBEKİR ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, yan ve tam otomatik patates dikim makinası, toprak penetrasyon direnci, dikim parametreleri, yumru verimi ve yumru büyüklüğü dağılımı, Potato, Semi and full-automatic potato planters, soil penetration resistance, planting parameters, tuber size and tuber yield
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI PATATES DİKİM MAKİNALARTNDA ÖNEMLİ YAPISAL ÖZELLİKLERİN DİKİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ EbubekirALTUNTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hüseyin ÖĞÜT 1998, Sayfa 140 Jüri: Prof.Dr. Hasan BAL Doç. Dr. Hüseyin ÖĞÜT Doç.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Bu çalışmada, Tokat yöresinde kullanılan kepçeli zincirli, yatay tamburlu yan otomatik ve çift kepçeli bantlı tam otomatik dikim makinalarımn toprak penetrasyon direnci, dikim parametreleri, yumru verimi ve yumru büyüklüğüne etkileri ele alınmıştır. Denemeler, dikim makinalanmn 30,35 ve 40 cm sıra üzeri aralığım veren farklı iletim oranlan ve 1.55, 2.40, 3.10 ve 4.50 km/h ilerleme hızlarında yürütülmüştür. Ele alman parametrelerin etkilerini belirlemede, toprak özelliği olarak toprak penetrasyon direnci; dikim parametreleri içerisinde; dikim frekansı, dikim derinliği, toprak örtüsü kalınlığı, sıralar arası ve sıra üzeri uzaklık, dikim sırtı profili, tarla filiz çıkış derecesi ile yumru verimi ve yumru büyüklüğü kriterlerinden yararlanılmıştır. Araştırma, 1996 ve 1997 yılında, Tokat şartlarında, killi tınlı topraklarda yürütülmüştür. Çalışmanın sonunda dikim makinalanrnn yapısal özelliklerinin dikim parametrelerine etkileri belirlenerek, tam otomatik dikim makinasının daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis DETERMINATION ON THE PLANTING PARAMETERS OF IMPORTANT STRUCTURAL PROPERTIES IN THE SOME POTATO PLANTERS EbubekirALTUNTAŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparmant of Agricultural Machines Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT 1998, 140 Page Jury: Prof.Dr. Hasan BAL Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Ö?ÜT Assoc. Prof.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ In this research, effects of potato planter with cup conveyor, semi automatic potato planter with horizontal spacing wheel and full automatic potato planter with double cup elevator, which all are used in Tokat, on the penetration resistance of soil, planting parametres, tuber yield and tuber size distribution were investigated. The research was conducted based on the transmission ratios and forward speeds of the potato planters resulting in 30, 35 and 40 cm row spacing and 1.55, 2.40, 3.10 and 4.50 km/h forward speeds. To determine the effects of the parameters, penetration resistance was used as soil parameter; planting frequence, planting depth, thickness of soil cover, row spacing, row seeding, ridge profiles of plants, sprouting rate, tuber size distribution and yield were used as planting parameters. Research were done on clay- loam soil conditions in Tokat 1996-1997 years. According to the results, the effects of the structural properties of the potato planters on the planting parameters were determined and full-automatic potato planter with double cup elevator was recommended.