Analysing the relationship between integrated marketing channels and born global companies
Entegre pazarlama kanalları ile doğan küresel şirketler arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 787657
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel Şirketler, Entegre Pazarlama kanalları, İnovasyon Performansı, Türk Tekstil Sektörü, Global Born Companies, Integrated Marketing channels, Innovation Perfromance, Turkish Textile Industry
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de faaliyet gösteren küresel tüketimle bağlantılıdır. Küresel şirket olarak kurulmuş firmalar, başlangıç veya gelecek dönemlerde uluslararası pazarlarda, uluslararası iş cesareti sergileyen firmalardır. Küresel doğumlu şirketlerin performansı , farklı kaynaklardan geçmiş literatüre dayanarak kavramsal bir çerçeve geliştirmiştir, bu bir bağımsız değişken içerir: Entegre pazarlama kanalları ve bir bağımlı değişken; Örnekleme için rastgele basit bir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğü 97'dir ve veriler Türkiye'de faaliyet gösteren global, köklü tekstil şirketlerinden toplanmıştır.. Ayrıca veriler SPSS 27.0 Sürümü ile analiz edilmiştir. Başlangıçta, frekans tabloları tüm demografik bilgileri ve maddeleri ve iki tanımlayıcı istatistik kullanarak ortalama ve standart sapmanın hesaplandığı bir tablo ortaya çıkmaktadır. Kavramsal çerçeveye dayalı olarak, Faktör analizi KMO analizi kapsamında kullanılarak (0,726) örnekleme ile yeterli olduğunu ortaya koymaktadır. Tüm ölçeklerin Cronbach Alpha'sı 0,7'den fazladır. Korelasyon değişkenler arasında güçlü pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Doğrudan etkiyi ölçmek için kullanılan Lineer Regresyon analizi (Beta1= 0.358, P= 0.03) Entegre Pazarlama Kanallarının Küresel Şirket olarak doğan firmaların İnovasyon performansı üzerinde pozitif ve kayda değer bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu araştırma pazarlama kanallarının doğru kullanılmasının tekstil sektörüne çok fazla fayda sağladığı göstermektedir. Bu araştırma, Türk tekstil endüstrisinin büyük bir kesiminde tecrübeli ve rekabetçi çalışanlara sahip olduğunu ve bu endüstrinin yüksek oradan pazarlama stratejilerine odaklandığını ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is about born global companies operating in Turkey. Born global companies are firms expanding from or near their inception into overseas markets and display international business boldness. Based on past literature from different sources, a conceptual framework has been developed, it contains one independent variable: Integrated marketing channels, and one dependent variable; global-born companies' performance. A simple random sampling method has been used for sampling. The sample size is 97 and data was collected from born global textile companies operating in Turkey. Furthermore, data were analyzed by SPSS 27.0 Version. Initially, the frequency tables presented all demographic and items and two tables of descriptive statistics in which mean and standard deviation was calculated. Based on the conceptual framework factor analysis has been used under the KMO analysis (0.726) presents that sample is adequate. Cronbach Alpha of all scales is more than 0.7. The correlation suggests that there is a strong positive relationship among variables. Linear Regression analysis used for measuring the direct effect. (Beta1= 0.358, P= 0.03) suggests that Integrated Marketing Channels have a positive and significant effect on Born Global Companies Innovation performance. The research has examined that the correct use of marketing channels is benefited the textile industry so much. The research has found that the Turkish textile industry has a large organization with skilled and competitive employees the organization is highly focused on marketing strategies.