Çevre etiği bağlamında siber güvenlik
Cyber security in the context of environmental ethics
- Tez No: 787715
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Etiği, Sürdürülebilirlik, Siber Güvenlik, Kritik Altyapılar, Kozmopolitanizm, Environmental Ethics, Sustainability, Cybersecurity, Critical Infrastructures, Cosmopolitanism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler ile fiziki dünya paralelinde insan eli ile siber uzay oluşturulmuştur. Her geçen gün artan sayıda yazılım, donanım, ağ ürünleri ile genişlemekte olan siber uzay, küresel seviyede yaygınlaşmaya ve daha çok insan tarafından kullanılmaya başlanmış ve günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Yetersizlikleri ya da yok edilmeleri durumunda can ve mal kaybına neden olabilen, toplumsal kaos doğurabilen kritik altyapılar da bilişim teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak siber uzay üzerinden faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. Doğal afetler sonucu ya da istemli-istemsiz siber güvenlik olayları sonucu kritik altyapıların faaliyetlerini yerine getirememesi, sürdürülebilirliği önleyebilecek önemli çevre sorunlarına neden olabilecektir. 1980 yılından itibaren kritik altyapılara yönelik siber güvenlik olayları örnekleri incelenmiş ve önemli çevre sorunlarına neden olabileceği görülmüştür. Kritik altyapıların siber güvenliği için bu sistemlerin yaşam döngüleri boyunca bireysel, kurumsal ve ulusal seviyede önleyici koruyucu, risk yönetimi, caydırıcılık ve kamu siber güvenlik yaklaşımları kullanılarak önlemler alınmalıdır. Ancak siber uzayın sınır tanımayan doğası gereği kritik altyapıların siber güvenliği için kamu kurumlarının yanı sıra, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, bireyler vb.den oluşan paydaşların da katılımı ile uluslararası kuruluşların alt birimleri, çok uluslu şirketler, çok paydaşlı kuruluşlar ve yönetsel ağlar tarafından siber güvenlik standartları oluşturulması gibi küresel yönetişim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu faaliyetler kozmopolitanizm kavramı doğrultusunda tüm dünya üzerindeki canlı cansız varlıkların sürdürülebilirliğini sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
With the rapid developments in information technologies, cyber space has been created by human hands in parallel with the physical world. The cyber space, which is expanding day by day with an increasing number of software, hardware and network products, has become widespread at the global level and used by more people and has become an indispensable part of daily life. Critical infrastructures, which can cause loss of life and property and cause social chaos in case of their insufficiency or destruction, have started to operate in the cyber field in parallel with the developments in information technologies. The inability of critical infrastructures to perform their activities as a result of natural disasters or voluntary or involuntary cyber security events may cause significant environmental problems that may prevent sustainability. Since 1980, examples of cyber security incidents for critical infrastructures have been examined and it has been seen that they can cause significant environmental problems. For the cyber security of critical infrastructures, measures should be taken by using preventive, risk management, deterrence and public cyber security approaches at the individual, institutional and national level throughout the life cycles of these systems. However, due to the borderless nature of the cyberspace, for the cyber security of critical infrastructures, cybersecurity services are provided by sub-units of international organizations, multinational companies, multi-stakeholder organizations and administrative networks with the participation of stakeholders such as the private sector, non-governmental organizations, individuals, etc., as well as public institutions. Global governance activities such as establishing security standards are carried out. These activities will be able to ensure the sustainability of living and non-living beings all over the world in line with the concept of cosmopolitanism.