H. Lefebvre'nin üçlü mekânsal diyalektiği perspektifinden akıllı şehirler
From H. Lefebvre's triple spatial dialectic perspective: Smart cities
- Tez No: 907712
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM POLATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Akıllı şehirler, H. Lefebvre, mekânın üretimi, siber mekân, sosyal sürdürülebilirlik, Smart cities, H. Lefebvre, production of space, cyber space, social sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Akıllı Şehirler, teknolojinin hızlı geliştiği ve insan yaşamının her noktasına nüfus ettiği çağda; nüfus artışı, çevre kirliliği, ekonomik problemler gibi kentsel sorunlara teknoloji ve verinin yenilikçi kullanımı ile çözüm arayışı sunar. Akıllı Şehirler mevcut şehir yapılarına çözüm arayışı sunarken geleceğin kentlerine de projeksiyon tutar. Akıllı Şehirler, bilgisayar teknolojisi, yerel yönetimler, kentsel tasarım ve mimarlık gibi pek çok alanın kesişimindeki bir kavram olmasından ötürü pek çok tanımı mevcut olmakla beraber, çeşitli çalışma alanlarına dahil olur ancak tüm yenilikçi Akıllı Şehir arayışlarının somut bir mekâna dönüşümü mimarlık ile mümkündür. Bu araştırma şehrin 'akıllı' olma halini sorgulayarak akıllı kavramını mimarlık ve mekân bağlamında ele alır. Akıllı Şehir kavramının mekândaki karşılığı, Lefebvre'nin algılanan, tasarlanan ve yaşanan mekândan oluşan üçlü diyalektiği kullanılarak sorgulanır, toplum ve şehir üzerindeki somut etkisi irdelenir. Akıllı sloganı ile tanıtılan şehirlerdeki mekân üretimi olgusu ise, Akıllı Şehir kavramının ütopik bir söylem mi yoksa bir olgu mu olduğu sorusuna cevap verir. H. Lefebvre'nin mekânı toplumun bir üretimi olarak kabul ettiği mekân kuramından yola çıkılarak Akıllı Şehirlerde mekân üretiminin söz konusu olması için Akıllı Şehir toplumunun oluşması gerekir. Dolayısıyla Akıllı Şehirlerin sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçek anlamda karşılanması için ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğin mekâna bağlı olarak gözetilmesi gerekmektedir. Akıllı Şehir uygulamalarının mekân ve toplumdaki karşılıkları, sürdürülebilirlik parametreleri, Akıllı Şehir bileşenleri ve üçlü mekânsal diyalektik kullanılarak Songdo, Masdar, Chennai ve Barselona şehirleri örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Akıllı Şehirlerin farklı olgunluk süreçlerinde sırasıyla tasarlanan, algılanan ve yaşanan mekânları üretir. Toplumun Akıllı Şehri benimsemesi ve dahil olması için kamusal mekânlarla beraber sosyal sürdürülebilirliğin artırılması ve toplumsal mekânın üretilebilir olması gerekir. Öz-örgütlenen ideal Akıllı Kent önerisi için ise mekânın dördüncü diyalektiği olarak önerilen siber-mekânların üretilmesi sosyo-mekânsal potansiyel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Smart Cities offer innovative solutions to urban issues such as population growth, environmental pollution, and economic problems through the rapid development of technology and data usage in an era where technology permeates every aspect of human life. While Smart Cities seek solutions for existing urban structures, they also provide projections for future cities. As a concept that intersects various fields such as computer technology, local governance, urban design, and architecture, Smart Cities have multiple definitions. However, the transformation of all innovative Smart City endeavors into a tangible space is only possible through architecture. This research questions the 'smartness' of the city by examining the concept of 'smart' within the context of architecture and space. The spatial counterpart of the Smart City concept is interrogated using Lefebvre's triadic dialectic of perceived, conceived, and lived space, exploring its concrete effects on society and the city. The phenomenon of spatial production in cities promoted under the smart slogan addresses whether the Smart City concept is a utopian discourse or a tangible reality. Based on H. Lefebvre's theory that considers space as a product of society, the production of space in Smart Cities requires the formation of a Smart City society. Thus, in order for the sustainability goals of Smart Cities to be genuinely met, economic, environmental, and social sustainability must be considered in relation to space. The correspondence of Smart City applications with space and society, sustainability parameters, components of Smart Cities, and the triadic spatial dialectic have been evaluated through examples of the cities of Songdo, Masdar, Chennai, and Barcelona. Smart Cities produce designed, perceived, and lived spaces in their different maturity processes. For society to embrace and integrate into the Smart City, there must be an increase in social sustainability alongside public spaces, and the production of social space must be feasible. The proposal for an ideally self-organizing Smart City suggests that the production of cyber-spaces, proposed as the fourth dialectic of space, creates socio-spatial potential.