Abdominal obezitede akdeniz diyeti uyumunun biyokimyasal parametreler, oksidatif hasar ve obezite belirteçleriyle olan ilişkisi
The relationship of mediterranean diet compliance with biochemical parameters, oxidative damage and obesity markers in abdominal obesity
- Tez No: 787869
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN AYDIN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Moleküler Tıp, Nutrition and Dietetics, Biochemistry, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Abdominal obezite, Akdeniz diyeti, Adropin, Ghrelin/obestatin, Nesfatin-1, İnflamasyon, Abdominal obesity, Mediterranean diet, Adropin, Ghrelin/obestatin, Nesfatin-1, Inflammation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Abdominal obezite ve buna bağlı gelişen metabolik hastalıkların beslenme ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu çalışmada abdominal obez ve obez olmayan kadınlarda metabolik parametreler, adropin, oreksijenik ve anoreksijenik peptider, antioksidan ve inflamatuar belirteçler ile abdominal obezite ve Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği (ADUÖ) arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmaya sağlıklı, 18-50 yaş aralığında abdominal obez (34) ve obez olmayan (34) kadın dahil edilmiştir. Beslenme ve Diyet polikliniğinde biyokimyasal parametreler ve antropometrik ölçümler yapılmış ve ADUÖ değerlendirilmiştir. Ayrıca, ELISA yöntemi ile oreksijenik ve anoreksijenik peptidler, inflamatuar ve oksidatif stres parametreleri değerlendirilmiştir. Abdominal obez kadınlarda daha yüksek HOMA-IR, karaciğer hasar enzimleri, CRP, TNF-, IL-6 ve bozulmuş lipit paneli görülürken, daha düşük ADUÖ ve plazma antioksidan kapasitesi görülmüştür. Ayrıca abdominal obez kadınlarda adropin, obestatin, ghrelin ve nesfatin-1 düzeyinin daha düşük fakat GH/OB oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. HOMA-IR, GGT, kolesterol, trigliserit, LDL parametrelerinin her iki grupta da ADUÖ ile negatif korelasyon gösterdiği, AST/ALT oranının ise sadece abdominal obez grupta ADUÖ ile pozitif korelasyon gösterdiği görülmüştür. Adropin ve obestatin her iki grupta, fakat nesfatin-1 sadece abdominal obez grupta ADUÖ ile pozitif korelasyon göstermiştir. Buna karşın, TNF ve IL-6 her iki grupta, fakat CRP sadece abdominal obez grubunda ADUÖ ile negatif korelasyon göstermiştir. Her iki grupta da plazma antioksidan düzeyinin ADUÖ ile pozitif korelasyon gösterdiği görülmüştür. Mevcut durumda genç ve sağlıklı abdominal obez kadınların olumsuz metabolik parametreleri onların olası metabolik hastalıklarının riskini ortaya koymaktadır. Akdeniz tipi beslenmenin hem abdominal obezitenin hem de bu olumsuz parametrelerin önlenmesinde önemli rol oynadığı görülmüştür. Bu nedenle Akdeniz diyetinin başta yağ çeşidi olmak üzere antiinflamatuar ve antioksidan içeriği ile obezite ve ilgili metabolik hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
There is evidence that abdominal obesity and related metabolic diseases are related to nutrition. In this study, we aimed to reveal the relationship between metabolic parameters, adropin, oroxigenic and anorexigenic peptides, antioxidant and inflammatory markers with abdominal obesity and Mediterranean Diet Compliance Scale (MDCS) in abdominal obese and non-obese women. Healthy, aged between 18-50 years old abdominal obese (34) and non-obese (34) women were included in the study. Biochemical parameters and anthropometric measurements were made in the Nutrition and Dietetics polyclinic, and MDCS was evaluated. In addition, orexigenic and anorexigenic peptides, inflammatory and oxidative stress parameters were evaluated by ELISA method. Abdominal obese women had higher HOMA-IR, liver damage enzymes, CRP, TNF-alpha, IL-6, and impaired lipid panel, while lower MDCS and plasma antioxidant capacity. In addition, abdominal obese women had lower adropin, obestatin, ghrelin and Nesfatin-1 levels, but a higher GH/OB ratio. It was observed that HOMA-IR, GGT, cholesterol, triglyceride, LDL parameters were negatively correlated with MDCS in both groups, while AST/ALT ratio was positively correlated with MDCS only in the abdominal obese group. Adropin and obestatin in both groups, but Nesfatin-1 only in the abdominally obese group showed a positive correlation with MDCS. In contrast, TNF and IL-6 were negatively correlated with MDCS in both groups but CRP only in the abdominally obese group. In both groups, it was observed that the plasma antioxidant level showed positive correlation with MDCS. Currently, the negative metabolic parameters of young and healthy abdominally obese women reveal their risk of possible metabolic diseases. It has been seen that the Mediterranean diet plays an important role in the prevention of both abdominal obesity and these negative parameters. For this reason, it is thought that the Mediterranean diet may be effective in the prevention of obesity and related metabolic diseases with its anti-inflammatory and antioxidant content, especially the type of fat.