Tiroidektomi ameliyatı olacak olan hastalara ameliyat öncesi verilen eğitimin ameliyat sonrası dönemde konfora etkisi
The effect of preoperative education on postoperative comfort for patients WHO will have thyroi̇dectomy surgery
- Tez No: 787897
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Şiddeti, Eğitim, Hemşirelik, Konfor, Tiroidektomi, Pain Severity, Education, Nursing, Comfort, Thyroidectomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Tiroidektomi Ameliyatı Olacak Olan Hastalara Ameliyat Öncesi Verilen Eğitimin Ameliyat Sonrası Konfora Etkisi Bu araştırma, tiroidektomi ameliyatı olacak olan hastalara ameliyat öncesi verilen eğitimin ameliyat sonrası dönemde konfora etkisinin belirlenmesi amacıyla yarı deneysel türde yapıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul Avrupa yakasında bulunan bir üniversite Hastanesi'nin genel cerrahi kliniğinde tiroidektomi ameliyat yapılacak hastalar, örneklemini ise 08.07.2021-30.06.2022 tarihleri arasında araştırmaya dahil edilme kritelerini sağlayan 30 müdahale, 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 hasta oluşturdu. Verilerin elde edilmesinde“Hasta Tanıtım Formu”,“Perianestezi Konfor Ölçeği”,“Sayısal Ağrı Ölçeği”,“Ameliyat Öncesi Dönemde Ameliyata İlişkin Genel Bilgiler Eğitim Dokümanı”,“Hasta Eğitim Kitapçığı”ve“Ameliyat Sonrası Takip Formu”kullanıldı. Verilerin analizi IBM Spss 25.0 versiyonu ile gerçekleştirildi. İstatiksel analiz için Kolmogrov Smirnov ve Shapiro Wilk normallik testleri uygulandı. Demografik değişkenlerden sürekli veri olan yaş için korelasyon analizi, diğer demografik değişkenler için kikare analizi uygulandı. Ağrı şiddeti ortalamaları haftalık olarak bağımsız gruplarda sample t test aracılığı ile karşılaştırıldı. İstatiksel anlamlılık seviyesi p0,05) bulundu. Müdahale ve kontrol grubundaki hastaların Perianestezi Konfor Ölçeği puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık olduğu verilen eğitimin konfor ortalamasını yükselttiği saptandı (p0,05). Araştırma sonucunda eğitimin hastaların ameliyat sonrası konforunu arttırdığı ve ağrılarını azalttığı bulundu. Hasta eğitim kitapçığı ile hastalara verilen eğitimin desteklenmesi, yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Preoperative Education on Postoperative Comfort for Patients Who Will Have Thyroidectomy Surgery This study was conducted in a semi-experimental type in order to determine the effect of preoperative education given to patients who will undergo thyroidectomy surgery on comfort in the postoperative period. The population of the study consisted of patients who will undergo thyroidectomy surgery in the general surgery clinic of a university hospital located on the European side of Istanbul, and the sample consisted of 60 patients, 30 of whom met the criteria for inclusion in the study, between 08.07.2021 and 30.06.2022.“Patient Information Form”,“Perianesthesia Comfort Scale”,“Numerical Pain Scale”,“General Information on Preoperative Period Training Document”,“Patient Education Booklet”and“Post-Operative Follow-up Form”were used to obtain the data. Data analysis was performed with IBM Spss version 25.0. Kolmogrov Smirnov and Shapiro Wilk normality tests were used for statistical analysis. Correlation analysis was used for age, which is continuous data from demographic variables, and chi-square analysis was applied for other demographic variables. Pain intensity averages were compared weekly in independent groups by means of sample t-test. Statistical significance level was accepted as p0.05). It was determined that the training given to the patients in the intervention and control devices, among the Perianesthesia Comfort Scale mean scores, statistically thought to guide, and increased the comfort average (p0.05). As a result of the research, it was found that the education increased the comfort of the patients and reduced their pain after the surgery. It is recommended to support and disseminate the education given to patients with the patient education booklet.