Instrumental leadership and authentic leadership as predictors of affective commitment and organizational learning with the mediating role of social skills: A comparative analysis of Maroc Telecom and Türk Telekom
Araçsal liderlik ve otantik liderliğin sosyal becerilerin aracılık rolü ile duygusal bağlılık ve örgütsel öğrenmeye etkisi: Maroc Telecom ve Türk Telekom'un karşılaştırmalı bir analizi
  1. Tez No: 788033
  2. Yazar: EL MUSTAPHA AIT SIDI MHAMED
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. HASAN ENGİN ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: aracılık, araçsal liderlik, duygusal bağlılık, lider, otantik liderlik, örgütsel öğrenme, sosyal beceri, takipçi, yapısal eşitlik modeli, affective commitment, authentic leadership, follower, instrumental leadership, mediation, organizational learning, social skills, structural equation model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Örgütsel sonuçları açısından liderlik üzerine yapılan araştırmalar, son yıllarda yapının daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına doğru kaymıştır. Bununla birlikte, liderlik sürecini takipçilerin bakış açısıyla anlamaya daha az önem verildiği açıktır. Bu çalışma, araçsal ve otantik liderlik, duygusal bağlılık ve örgütsel öğrenme arasındaki farklı ilişkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Bu ilişkilere aracılık etmek için sosyal beceriler kullanılmaktadır. Araçsal liderler, bağlılığı ve örgütsel öğrenme uygulamalarını aşılamak için stratejik düşünme becerilerini ve uzmanlıklarını kullanırlar. Otantik liderler ise öğrenen bir organizasyon oluşturmaya yardımcı olmak için içsel değerlerine ve amaçlarına güvenirler. Bu bağlamda, değişkenler arasındaki farklı ilişkileri ve etkileri araştırmak için Fas'tan (226 katılımcı) ve Türkiye'den (208 katılımcı) iki bağımsız örneklem bu karşılaştırmalı analizin temelini oluşturmaktadır. Cinsiyet dağılımı 248 erkek ve 150 kadın için geçerlidir ve her iki örnekte de ortalama yaş ve kıdem sırasıyla 33 ve 6'dır. Toplanan veriler SPSS ve AMOS'ta derlendi. Yol analizinde tahminleri çıkarmak ve sosyal becerilerin aracılık etkilerini çalıştırmak için yapısal eşitlik modelleri kullanıldı. Bu çalışmada, araçsal ve otantik liderlik, sağlam uyum indeksleri aracılığıyla duygusal bağlılığın ve örgütsel öğrenmenin yordayıcıları olarak analiz edilmiştir. Arabuluculuk analizinde, takipçinin bakış açısı, liderle etkileşimde ustalık düzeyini yansıtmaktadır. Bulgular, araçsal liderliğin ve otantik liderliğin, her iki örneklemde de örgütsel öğrenmenin güçlü yordayıcıları olduğu yönündedir. Bu ilişkilere her iki örneklemde de sosyal becerilerin etkin rolü ile aracılık etmektedir. Elde edilen sonuçalra bakıldığında Fas'ta araçsal liderliğin duygusal bağlılık üzerinde olumlu etkisi olduğu ve bu etkinin sosyal becerilerle güçlendirildigi gorunmektedir. Türkiye'de ise araçsal liderlik, ne doğrudan etki yoluyla ne de sosyal becerilerle aracılık edildiğinde duygusal bağlılığı yordamamıştır. Bu karşılaştırmalı çalışmamız, bağlılık düzeylerinin ve sosyal becerilerin genel puanının Fas'ta Türkiye'den daha yüksek olduğunu net olarak kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Research on leadership in regard of its organizational outcomes have shifted in the recent years for more comprehensive understanding of the construct. However, less attention is evidently paid to understand the leadership process from the follower's perspective. This study aims to investigate different relationships among instrumental and authentic leadership, affective commitment, and organizational learning. Social skills were used to mediate these relationships. Instrumental leaders use their strategic thinking skills and their expertise to instill commitment and organizational learning practices. Whereas authentic leaders rely on their inner values and purpose to help building a learning organization. In this regard, two samples from Morocco (226 participant) and Türkiye (208 participant) were the basis of this comparative analysis to investigate different relationships and effects among variables. Gender distribution counts for 248 men and 150 women, and the average age and seniority within both samples are 33 and 6 respectively. Collected data were compiled in SPSS and AMOS. Structural equation model was used to extract estimates in the form of path analysis and to run mediation effects of social skills. In this study, instrumental and authentic leadership were analyzed as predictors to affective commitment and organizational learning by the means of robust fit indices. In mediation analysis, the follower's perspective reflects the level of his/her savoir-faire in interacting with the leader. Findings prevail that instrumental leadership and authentic leadership are strong predictors of organizational learning in both samples. These relationships are mediated with the catalyst role of social skills in both samples too. Instrumental leadership has positive effect on affective commitment in Morocco, and this effect is enhanced with social skills. In Türkiye, instrumental leadership neither predicted affective commitment via direct effect nor when it was mediated with social skills. This comparative study also prevailed that the levels of commitment and the overall score of social skills are higher in Morocco than Türkiye.