Bir meslek yüksekokulunun inşaat laboratuvarlarında alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of occupational health and safety measures to be taken in construction laboratories of a vocational school
- Tez No: 788092
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İSG, Yapı Malzemesi Laboratuvarı, Güvenlik, Risk, Yapı, Analiz, OHS, Building Materials Laboratory, Safety, Risk, Structure, Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Yeryüzündeki canlıların yaşamlarını sürdürmek için birtakım ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanması amacıyla çok çeşitli yapım gereç ve tekniklerinin uygulanması sonucu oluşturulmuş yerüstü, yeraltı ve su tesislerinin tümüne 'yapı' adı verilir. Planlanan bu yapıların usulüne uygun olarak yapılması için laboratuvarlarda bir ön aşamadan geçerek kullanılacak uygun malzemenin bulunup test edilmesi gerekir. Bu testlerin bir laboratuvar ortamında yapılarak, uygun olan malzemenin test edilerek seçilmesi yapılar için büyük bir önem taşımaktadır. Ancak laboratuvar ortamında yapılacak bu testlerin oluşumu sırasında birçok risk ve tehlike ortaya çıkabilir. Tüm bu durumlar göz önüne alınarak, tez çalışmasında inşaat laboratuvarları hakkında bir ön bilgi verilmiştir. Sonrasında pek çok riski içerisinde barındıran ve birçok yapı deneylerinin yapıldığı yapı malzemesi laboratuvarında oluşabilecek tehlikeler üzerinde durulmuştur. Ardından bu laboratuvarlarda alınması gereken önlem ve iyileştirmeler hakkında bilgi verilmiştir. Yapı malzemesi laboratuvarlarının hangi risk seviyesinde olduğu belirlenerek, alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Living things on earth need to meet certain needs in order to survive. All of the aboveground, underground and water facilities, which are created as a result of the application of a wide variety of construction materials and techniques in order to meet these needs, are called 'construction'. In order for these planned structures to be built in accordance with the procedure, it is necessary to go through a preliminary stage in the laboratories and to find and test the appropriate material to be used. It is of great importance for structures to carry out these tests in a laboratory environment and to test and select the appropriate material. However, many risks and dangers may arise during the formation of these tests to be performed in the laboratory environment. Considering all these situations, a preliminary information about construction laboratories is given in this thesis study. Afterwards, the dangers that may occur in the building material laboratory, which contains many risks and where many building tests are carried out, are emphasized. Then, information was given about the precautions and improvements to be taken in these laboratories. By determining the risk level of the building material laboratories, the occupational health and safety measures to be taken were evaluated.