Protez temizleyicilerinin termocycle işlemi ile yaşlandırılmış akrilik rezin kaide ve silikon esaslı yumuşak astar materyali arasındaki çekme bağlantı dayanıklılığı üzerine etkisi
Effect of denture cleaners on tensile bond strength between thermocycle aged acrylic resin base and silicone based soft lining material
  1. Tez No: 788102
  2. Yazar: MELİKE YALÇINTAŞ ARDIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KESKİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak astar materyali, kumlama, protez temizleyiciler, çekme bağlantı dayanıklılığı, Soft denture liner, airborne-particle abrasion, denture cleaners, tensile bond strength
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tam ve bölümlü hareketli protezlerde, protez üzerine gelen kuvvetlerin eşit olarak dağıtılmasını sağlamak ve atrofik bölgelerde oluşan oklüzal yük dağılımlarını azaltmak amacıyla yumuşak astar materyalleri kullanılır. Kimyasal yapılarındaki farklılıklar sebebiyle özellikle silikon esaslı yumuşak astar materyalleri ile PMMA arasındaki bağlantı başarısızlığı yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Yumuşak astar ve akrilik kaide arasındaki bağlantının güçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Yumuşak astar uygulanmış protezlerin temizliğinde etkili fırçalama yüzeye zarar verir ve yapıyı bozar. Bunun için protez temizleyicilerin kullanımı Candida kolonizasyonunu ve protez stomatitini önlemede etkili bir yöntemdir. Protezlerin temizliği için birçok farklı yöntem ve temizlik maddesi bulunmaktadır. Ancak klinik uygulamada kullanılan protez temizleyiciler de yumuşak astar materyallerine zarar verebilir. Çalışmamızın amacı, protez temizleyicilerinin ve kumlama yapılıp yapılmamasının silikon esaslı yumuşak astar materyali ve akrilik rezin kaide arasındaki çekme bağlantı dayanıklılığı üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmamızda, 10x10x40 mm boyutlarında 120 adet sıcak akrilik rezinden (Meliodent Heat Cure) bloklar hazırlandı. Tüm akrilik örneklere 1 yıllık termal değişimini simüle edecek şekilde 5-550 C sıcaklıkları arasında 10.000 siklus termocycle işlemi uygulandı. Daha sonra örnekler rastgele 2 gruba ayrılıp, gruplardan birisine 2 bar basınç altında 125 μm Al2O3 partikülleri ile 10 mm uzaklıktan 10 sn süre ile pürüzlendirme işlemi yapıldı. İki akrilik blok arasına 3 mm kalınlığında silikon esaslı yumuşak astar materyali (Ufi Gel P) yerleştirildi. Kumlanan ve kumlama yapılmayan gruplar kullanılan temizlik malzemesine (%1 NaOCl, Corega, distile su [kontrol grubu]) göre kendi içinde rastgele 3 alt gruba ayrıldı (n = 10). Örnekler %1'lik NaOCl içeren solüsyonda 10 dk, Corega temizleyici tablet içeren solüsyonda ise 3 dk bekletildi. 180 günlük protez temizliği klinik olarak simüle edildi. Daha sonra örnekler bir Universal Test Cihazı kullanılarak 5mm/dk hızla kopana kadar gerilim altında tutuldu ve çekme bağlantı dayanıklılığı değerlendirildi. Elde edilen verileri analiz etmek için iki yönlü varyans analizi (Two-way ANOVA) testi, post hoc karşılaştırmalarda Tukey HSD testi kullanıldı. Sonuç olarak, kumlama yapılan ve yapılmayan gruplar arasında çekme bağlantı dayanıklılığı ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Protez temizleyiciler arasında çekme bağlantı dayanıklılığı ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Sadece kumlama yapılmadığında Corega grubunun çekme bağlantı dayanıklılığı, distile su ve sodyum hipoklorit gruplarından anlamlı şekilde düşüktür. Yani kumlama ile yüzey pürüzlendirme işlemin ve kullanılan protez temizleyici tipinin çekme bağlantı dayanıklılığı üzerinde bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
In partial and complete dentures, soft lining materials are used in order to distribute the forces on the prosthesis equal and to reduce the occlusal load distribution in atrophic areas. Due to the differences in their chemical structures, bonding failure is a common problem, especially between silicone-based soft lining materials and PMMA. Different studies are being carried out to strengthen the connection between the soft lining and the acrylic base. Effective brushing for cleaning soft linings damages the surface and distrup its structure. For this, the use of denture cleaners is an effective method in preventing Candida colonization and denture stomatitis. There are many different methods and cleaner for the cleaning of dentures. However, denture cleaners used in clinical practice can also damage soft lining materials. The aim of our study is to investigate the effects of denture cleaners and airborne particle abrasion on the tensile bond strength between silicone-based soft lining material and acrylic resin base. In our research, 120 specimens were fabricated in dimensions of 10x10x40 mm using heat cured poly-methyl methacrylate denture base resin (Meliodent Heat Cure). All specimens were subjected to 10,000 thermal cycles of 5 to 55°C simulating 1 year of clinical use. The samples were randomly divided into 2 groups and one of the groups was sandblasted with 125 μm Al2O3 particles under 2 bar pressure from a distance of 10 mm for 10 seconds. Silicone-based soft lining material of 3 mm thickness was applied between two acrylic resins (Ufi Gel P). Sandblasted and non-blasted groups were randomly divided into 3 subgroups according to the cleaning material (%1 sodium hypochlorite, Corega and distilled water [control group]) used (n = 10). The samples were stored in 1% NaOCl solution for 10 minutes and in Corega solution for 3 minutes. 180 day denture cleaning was clinically simulated. All specimens were placed under tension until failure in a universal testing machine at a crosshead speed of 5 mm/minute. The tensile bond strengths were determined. The results were analyzed using two-way ANOVA and Tukey's post hoc test. The mean tensile bond strength was not significantly different among the studied groups. Sandblasting would not lead to significant increase in bond strength of soft liner to the denture base resin. The type of denture cleanser does not affect the tensile bond strength of silicone soft liners. Corega group has less effect on tensile bond strength compared to non-blasting distilled water and sodium hypochlorite groups.