Fibromiyalji sendromunda trapez kasının kantitatif ultrason analiz sonuçlarının hastalık parametreleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi
PARAMETRELERİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
  1. Tez No: 788108
  2. Yazar: HATİCE BETİGÜL MERAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN REZVANİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Trapez, Ultrasonografi, Kas, Santral sensitizasyon, Fibromyalgia, Trapezius, Ultrasonography, Muscle, Central sensitization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Giriş ve Amaç: Fibromiyalji sendromu , nedeni bilinmeyen yaygın kas-iskelet sistemi ağrıları başta olmak üzere birçok diğer semptom ile karakterize kronik bir hastalıktır.Trapez kası FMS'de sık etkilenen vücut kaslarından biridir. Ultrasonografi ile kas-iskelet sistemi birçok açıdan değerlendirilebilir ve kas kalınlığı dışında, kasın ekojenitesini de değerlendiren kantitatif ultrasonografi metodları da mevcuttur.Bu metodlardan biri olan blob analizi, güncel makalelerde bir hayli dikkatleri üzerine çeken bir yöntemdir.Bu çalışmanın amacı fibromiyalji sendromu tanısı alan hastaların trapez kasının ultrasonografi görüntülerinin kantitatif olarak 'blob analizi' ile değerlendirilmesi ve sonuçların hastalık parametreleri ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada toplam 34 FMS'li hasta ve 34 sağlıklı, B-mod ultrasonografi ile trapez kasının üst bölgesinin, Blob alanı, Blob sayısı ve ekointensitesi hesaplanmıştır. Mevcut sonuçlar FMS hastalarının kendi içinde ve sağlıklılar arasında santral sensitizasyon şiddeti, VAS-ağrı, yorgunluk ve uyku , SF- 36, UFA , FIQ, Beck depresyon ölçeği ve Beck anksiyete ölçeği sonuçları ile karşılaştırıldı.Hastaların ve sağlıklıların üst trapez kasının ultrasonografik görüntüleri Matlab'a aktarıldı ve blob doku özellik analizi görüntülere uygulandı. Bulgular: Fibromiyalji hastalarının FMS-SŞS, VAS-uyku, yorgunluk, ağrı, Beck anksiyete ve Beck depresyon ortancası kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu.Gruba göre SF-36 bileşenlerinden Fiziksel fonksiyon, Fiziksel rol güçlüğü, Ağrı, Genel sağlık algısı, Enerji, Sosyal işlevsellik, Emosyonel rol güçlüğü, Ruhsal sağlık parametreleri, SSE-Total, UFA puan dağılımları açısından istatistiksel anlamlı farklılık vardı. Total Blob alanı , Total Blob alanı/mm², ekointensite dağılımları açısından FMS ve hasta grupları arasında istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı farklılık vardı.Fibromiyalji hastalarının Total Blob alanı , Total Blob alanı/mm² ve Ekointensite ortancası ortalaması kontrol grubuna göre daha yüksekti. Sonuç: Görüntü sonrası elde edilen doku analizleri, FMS'nin altında yatan patofizyoloji hakkında bazı bilgiler sağlayabilir.Çalışmamızın bulgularının, sağlıklı bireyler ve FMS hastaları arasındaki kas dokusuna bakarak klinisyenlere nesnel veriler sağlamaya yardımcı olabileceğini umuyoruz.Doku analizi tekniklerinin FMS hastaları ile sağlıklı bireyleri ayırt etmek için kullanılabileceğini göstermek, gelecekteki uygulamalar için optimal, klinik olarak pratik bir teknik bulmanın ilk adımıdır ve bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives:Fibromyalgia syndrome is a chronic disease characterized by many symptoms, especially widespread musculoskeletal pain of unknown origin. The trapezius muscle is one of the body muscles that is frequently affected in FMS. With ultrasonography, the musculoskeletal system can be evaluated in many ways, and moreover, there are quantitative ultrasonography methods that evaluate the echogenicity of the muscle in addition to muscle thickness. Blob analysis, which is one of these methods, draws much attention in current articles. The aim of this study is to quantitatively evaluate the ultrasonography images of the muscle with blob analysis ; and to investigate the relationship between the results and disease parameters. Materials and Methods: In this study, blob area, blob number and echointensity of the upper region of the trapezius muscle were calculated by B-mode ultrasonography in a total of 34 patients with FMS and 34 healthy individuals. Results were compared with the severity of central sensitization, VAS-pain, fatigue and sleep, SF-36, UFA, FIQ, Beck depression scale and Beck anxiety scale among FMS patients and among healthy subjects. Ultrasonographic images of the upper trapezius muscle of patients and healthy subjects were transferred to Matlab and blob tissue feature analysis was applied to the images. Results: FMS-SSS, VAS-sleep, fatigue, pain, Beck anxiety and Beck depression median of fibromyalgia patients were found to be higher than the control group. There was a statistically significant difference between the groups in terms of Physical function, Physical role difficulty, Pain, General health perception, Energy, Social functionality, Emotional role difficulty, Mental health parameters, SSE-Total, UFA score distributions of SF-36 components. There was a statistically significant difference between the FMS and patient groups in terms of Total Blob area, Total Blob area/mm², and echointensity distributions. The mean of Total Blob area, Total Blob area/mm² and Echointensity median of the fibromyalgia patients was higher than the control group. Conclusion: Post-image tissue analyzes may provide some insight into the underlying pathophysiology of FMS. We hope that the findings of our study can help provide clinicians with objective data by looking at muscle tissue between healthy individuals and FMS patients. Tissue analysis techniques can be used to differentiate FMS patients from healthy individuals. This is the first step in finding an optimal, clinically practical technique for future applications, and more research is needed in this regard.