Bir yiyecek içecek firmasında elle yapılan işlerde lmm hht ve lmm zs yöntemleri kullanılarak risklerin değerlendirilmesi
Evaluation of risks using lmm hht ve lmm zs methods in manual works in a food and beverage company
- Tez No: 788109
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Halk Sağlığı, Industrial and Industrial Engineering, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Yiyecek içecek faaliyetleri, LMM HHT, LMM ZS, OWAS, Risk Değerlendirmesi, Food and beverage activities, LMM HHT, LMM ZS, OWAS, Risk Assessment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde, iş hayatında kas iskelet sistemi rahatsızlıkları önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları çalışanın sağlığına ve psikolojisine olumsuz etki etmesinin yanı sıra iş günü kayıpları ve erken emeklilik gibi nedenlerle de ülke ekonomilerine zarar vermektedir. Bu rahatsızlık işyerlerinde birkaç basit önlem ile ciddi oranda azaltılabilmesine rağmen yapılan çalışmaların yetersiz olduğu görülmekte ve önlenmediği takdirde sakatlanmalara, zor ve pahalı tedavi süreçlerine sebep olduğu bilinmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerle birlikte iş sağlığı ve güvenliği kanununun işverenlere yüklediği sorumluluklar dahilinde bu rahatsızlığın erken teşhisi çok önemlidir. Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının erken tespiti ergonomik risk analizlerini ön plana çıkarmaktadır. Yüksek lisans tezi olarak yapılan bu çalışmada havalimanı dahilinde yiyecek içecek faaliyetlerinde bulunan bir firmada çalışan personellerin iş süreçlerinde maruz kaldığı ergonomik risklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Firmanın elle yapılan iş süreçleri aşama aşama gözlemlenip LMM HHT ve LMM ZS yöntemleri kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Bu yöntemler sonucu yüksek risk bulunan iş süreçleri OWAS yöntemi ile de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's musculoskeletal disorders appear as an important health problem in business life. Musculoskeletal disorders not only have a negative impact on the health and psychology of the employee but also harm the country's economy due to reasons such as loss of workdays and early retirement. Although this discomfort can be significantly reduced with a few simple precautions in the workplace it is seen that the studies are insufficient and it is known that if it is not prevented it causes injuries difficult and expensive treatment processes. With all these negative effects early diagnosis of this ailment is very important within the scope of the responsibilities imposed on employers by the occupational health and safetly law. Early detection of musculoskeletal disorders brings ergonomic risk analysis to the fore. In this study, which was done as a master's thesis, it was aimed to evaluate the ergonomic risks that the personnel of a company engaged in food on bevarage activities within the airport are exposed to in their work processes. The company's manuel work processes were observed step by step and risk assessment was made using LMM HHT and LMM ZS methods. Business processes with high risk as a result of these methods were also evaluated with the OWAS method.