Pediatrik hastalarda Paparella tip 1 timpanostomi tüplerinin analizi: Tek merkez, retrospektif derleme
Analysis of Paparella type 1 tympanostomy tubes in pediatric patients: A single-center retrospective review
- Tez No: 788171
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLCEMAL ÜMİT IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Orta kulak efüzyonu, Paparella tip 1, Timpanostomi tüpü, Middle ear effusion, Paparella type 1, Tympanostomy tube
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Timpanostomi tüpü uygulaması çocuklarda daha yaygın olmak üzere her yaş grubunda sıkça yapılan cerrahi bir girişimdir. Bu çalışma, Paparella Tip 1 timpanostomi tüpü uygulanan pediatrik hastaların demografik özelliklerini, cerrahi endikasyonlarını, klinik takip sonuçlarını ve postoperatif komplikasyon oranlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2012- Aralık 2020 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi kliniğinde Paparella tip 1 timpanostomi tüpü uygulanmış hastalar dahil edildi. Yarık damak, mikrosefali, Down Sendromu tanılı hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastalara ait cinsiyet, yaş, cerrahi uygulanan taraf, endikasyon, eş zamanlı adenoidektomi yapılıp yapılmadığı, tüplerin atılma zamanı, takip süresi, postoperatif komplikasyonlara ait veriler retrospektif olarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 464 hasta, 839 kulak dahil edildi. Hastaların 217'i kadın (%46,8), 247'si erkek (%53,2) idi. 407 sağ kulağa (%48,5), 432 sol kulağa (%51,5) timpanostomi tüpü uygulandı. 839 kulağın 735'inde (%87,6) endikasyon efüzyonlu kronik otitis media idi. 88 kulak (%10,4) rekürren akut otitis media, 13 kulak (%1,5) orta kulak atelektazisi, 3 kulak (%0,3) akut otitis medianın süpüratif komplikasyonu nedeni ile opere edildi. 428 hastaya (%92,2) eş zamanlı adenoidektomi uygulandı. Tüplerin atılma süresi ortalama 7,09 ay idi. Hastalar ortalama 22 ay süre ile takip edildi. Postoperatif takiplerde 72 kulakta (%8,5) otore, 74 kulağa (%8,8) ait tüpte erken atılma (2 ay veya daha kısa sürede), 67 kulağa (%7,9) ait tüpte tıkanma, 2 kulağa (%0,2) ait tüpte orta kulağa düşme, 68 kulakta (%8,1) timpanik membran değişikliği (atrofi, skleroz, retraksiyon), 10 kulakta (%1,1) kalıcı perforasyon, 1 kulakta (%0,1) kolesteatom, 2 kulağa (%0,2) ait tüpte atılmama görüldü. Sonuç: Timpanostomi tüpü uygulaması çocukluk çağında sıkça yapılan cerrahi işlemlerdendir. Timpanostomi tüpü uygulaması sıklıkla persistan orta kulak efüzyonu, sık geçirilen akut orta kulak enfeksiyonları tedavisinde kullanılır. Tüp uygulaması ile efüzyonlu otitis medianın neden olabileceği sekeller önlenmiş olur. Paparella tip 1 timpanostomi tüpü uygulaması postoperatif komplikasyon oranlarının oldukça düşük olduğu güvenli bir cerrahidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Tympanostomy tube insertion is a common surgical procedure in all age groups, especially in children. This study was planned to evaluate the demographic characteristics, surgical indications, clinical follow-up results and postoperative complication rates of pediatric patients who underwent Paparella Type 1 tympanostomy tube. Materials and Methods: Patients who underwent Paparella type 1 tympanostomy tube in the Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Farabi Hospital between January 2012 and December 2020 were included in the study. Patients with a diagnosis of cleft palate, microcephaly and Down Syndrome were excluded from the study. The patients' gender, age, surgical site, indication, whether concomitant adenoidectomy was performed, time to extrusion of the tubes, the follow-up period, and the postoperative complications were recorded retrospectively. Results: 464 patients, 839 ears were included in the study. Of the patients, 217 (46.8%) were female and 247 (53.2%) were male. Tympanostomy tube was applied to 407 right ear (48.5%) and 432 left ear (51.5%). In 735 (87.6%) of 839 ears, the indication was chronic otitis media with effusion. 88 ears (10.4%) were operated for recurrent acute otitis media, 13 ears (1.5%) for middle ear atelectasis, 3 ears (0.3%) for suppurative complications of acute otitis media. Concomitant adenoidectomy was performed in 428 patients (92.2%). The mean extrusion time of the tubes was 7.09 months. The patients were followed for an average of 22 months. In the postoperative follow-ups, otorrhea in 72 ears (8.5%), premature extrusion of the tube in 74 ears (8.8%) (in 2 months or less), tube occlusion in 67 ears (7.9%), 2 ears (0,2) in the middle ear, tympanic membrane changes (atrophy, sclerosis, retraction) in 68 ears (8.1%), permanent perforation in 10 ears (1.1%), cholesteatoma in 1 ear (0.1%), retained tube in 2 ears (0.2%) was observed. Conclusion: Tympanostomy tube insertion is one of the most common surgical procedures in childhood. Tympanostomy tube application is often used in the treatment of persistent middle ear effusion and frequent acute middle ear infections. With tube application, sequelae caused by otitis media with effusion are prevented. Paparella type 1 tympanostomy tube application is a safe surgery with very low postoperative complication rates.