Hemşirelerde ortoreksiya nervoza ve siberkondri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between orthorexia nervosa and cyberchondri̇a levels in nurses
- Tez No: 788186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA CANGÖL SÖGÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Ortoreksiya Nervoza, Siberkondri, Nurse, Orthorexia Nervosa, Cyberchondria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ortoreksiya Nervoza (ON) görülme sıklığı gittikçe artan ve özellikle belirli meslek gruplarını (sağlık çalışanları) daha yüksek düzeyde etkileyen beslenme davranışı takıntılarındandır. Sağlıkla ilgili konularda internet üzerinden sağlık bilgisi arayışı yapılmasıyla siberkondri kavramı önem kazanmıştır. Bu çalışma; Hemşirelerde ON ve siberkondri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla planlandı. Bu araştırma kesitsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Bursa Şehir Hastanesi 25 Nisan- 25 Temmuz 2022 tarihleri arasında bulanan 1000 hemşire oluşturmaktadır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan 399 hemşire araştırmaya dâhil edildi. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Katılımcı Bilgi Formu, Siberkondri Ciddiyet (SCÖ) ve Ortoreksiya Nervoza ölçekleri (ORTO-11) aracılığıyla yüzyüze görüşme yöntemi ile 10-15 dakika süresince toplandı. Etik kurul ve kurum izni alındı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde SPSS sürüm 25.0 programı kullanıldı. Hemşirelerin SCÖ puan ortalaması 73,95±18,53, ORTO-11 puan ortalaması ise 28,23±4,76 olarak hesaplandı. Araştırma sonucunda SCÖ ile ORTO-11 arasında negatif yönlü düşük düzeyde bir ilişki varlığı saptandı. Buna göre hemşirelerin siberkondri düzeyindeki artış, ortoreksiya nervoza riskini arttırmaktadır. Bu doğrultuda hemşirelere ON ve siberkondri eğilimlerini azaltmaya yönelik hizmet içi eğitimler eklenebilir.
Özet (Çeviri)
Orthorexia Nervosa (ON) is one of the nutritional behavior obsessions with an increasing incidence and especially affecting certain occupational groups (health workers) at a higher level. The concept of cyberchondria has gained importance with the search for health information on the internet on health-related issues. This work; It was planned to examine the relationship between ON and cyberchondria levels in nurses. This research is a cross-sectional study. The population of the research consists of 1000 nurses who were recruited at Bursa City Hospital between 25 April and 25 July 2022. 399 nurses who volunteered to participate in the study were included in the study. The data were collected for 10-15 minutes by face-to-face interview method through the Participant Information Form, Cyberchondria Severity (CSS) and Orthorexia Nervosa scales (ORTO-11), prepared by the researcher. Ethics committee and institutional approval were obtained. SPSS version 25.0 program was used for statistical evaluation of the data. The nurses' mean CSS score was 73.95±18.53, and the mean ORTO-11 score was 28.23±4.76. As a result of the research, it was determined that there was a low negative correlation between CSS and ORTO-11. Accordingly, the increase in the level of cyberchondria of nurses increases the risk of orthorexia nervosa. In this direction, in-service training can be added to nurses to reduce ON and cyberchondria tendencies.