Türkiye'de Covid-19 sürecinin entelektüel sermaye,inovasyon ve eğitim yönetimine etkisi
Impact of Covid-19 process on intellectual capital,innovation and education management in Turkey
- Tez No: 788197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR BATUR, PROF. DR. MUSTAFA MENEKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Sağlığı, Maliye, Education and Training, Public Health, Finance
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel sermaye, inovasyon, sosyal inovasyon, Covid-19, eğitim, Intellectual capital, innovation, social innovation, Covid-19, education
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Mart 2020'de pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada günlük iş yapış pratikleri değişime uğramıştır. Bu değişim, eğitim alanını da etkilemiş ve yüz yüze eğitimin yerini online eğitim almıştır. Ancak online eğitimde öğretmen ile öğrencinin aynı ortamda bulunmaması nedeniyle eğitimin etkinliği tartışma konusu olmuştur. Nicel araştırma yöntemlerinden bağıntısal ve nedensel modelden faydalanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada okullarda inovasyon ile entelektüel sermaye ilişkisi incelenmiş ve Covid-19 sürecinin öğretmenlerde entelektüel sermaye ve inovasyon algısı üzerinde değişkenlik yaratıp yaratmadığı değerlendirilmiştir. Farklı branşlardan toplam 456 öğretmen ile gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen bulgular, okullarda sosyal sermaye ve inovasyon arasında pozitif yönlü ilişkinin olduğunu, Covid-19 sürecinde okul yönetiminden destek görmenin ve inovatif yöntemler kullanılmasına izin verilmesinin inovasyon ve entelektüel sermaye algısı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla özellikle pandeminin eğitim üzerindeki etkilerinin azaltılmasında okul yönetiminin yenilikçi eğitim yöntemlerinin kullanılmasına izin vererek hem okuldaki entelektüel sermayeye güven vermesi hem de bu sayede inovasyon algısını artırmasının mümkün olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the Covid-19 outbreak, which was declared as a pandemic in March 2020, daily business practices have changed all over the world. This change has also affected the field of education and online education has replaced face-to-face education. However, since the teacher and the student are not in the same environment in online education, the effectiveness of the education has been a matter of discussion. In this study, which was carried out by making use of the relational and causal model of quantitative research methods, the relationship between innovation and intellectual capital in schools was examined and it was evaluated whether the Covid-19 process created variability on the perception of intellectual capital and innovation in teachers. The findings obtained from the research conducted with a total of 456 teachers from different branches show that there is a positive relationship between social capital and innovation in schools, and that support from the school management and allowing the use of innovative methods in the Covid-19 process has an effect on the perception of innovation and intellectual capital. Therefore, it has been evaluated that it will be possible for the school administration to both give confidence to the intellectual capital in the school and increase the perception of innovation by allowing the use of innovative education methods, especially in reducing the effects of the pandemic on education.