Plevral malign mezotelyomada bap1, mtap ve 5-hmc immünohistokimyasal belirteçlerinin tanı ve prognozdaki yeri ve önemi
The role and importance of bap1, mtap and 5-hmc immunohistochemical markers in diagnosis and prognosis in pleural malignant mesothelioma
- Tez No: 788223
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA GÜMÜRDÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Plevra, mezotelyoma, BAP1, MTAP, 5-hmC, Pleura, mesothelioma, BAP1, 5-hmC, MTAP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Plevral Malign Mezotelyomada BAP1, MTAP ve 5-HMC İmmünohistokimyasal Belirteçlerinin Tanı ve Prognozdaki Yeri ve Önemi Amaç: Mezotelyomalar en sık primer plevral tümörlerdir. Nadir görülen ve oldukça kötü prognozlu olan bu tümörlerin en önemli ayırıcı tanılarından biri reaktif mezotelyal proliferasyonlar, fibröz plörit gibi benign lezyonlardır. Mezotelyoma lehine kesin bulgu olan çevre doku invazyonunu, küçük biyopsi materyallerinde saptamak her zaman mümkün olmamaktadır. Bu amaçla önceden kullanılan çeşitli immünohistokimyasal belirteçlerin yeterince güvenilir olmaması nedeniyle, yeni belirteçler araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı mezotelyomalarda güncel belirteçler olan BAP1, MTAP ve 5-hmC'nin, mezotelyoma tanı ve prognozundaki yeri ve önemini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2010-2017 yılları arasında tanı almış 65 mezotelyoma ile reaktif mezotel hücre hiperplazisi/kronik plörit/fibröz plörit tanılı 28 olgu çalışmaya alınmıştır. Olgulara ait formalinle fikse parafin bloğa BAP1, MTAP ve 5-hmC antikorları immünohistokimyasal olarak uygulanmış, belirteçlerde kayıp olup olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışmada bu belirteçlerin mezotelyoma olgularında sağkalım üzerine etkisi de incelenmiştir. Bulgular: BAP1, MTAP ve 5-hmC plevral mezotelyomaları benign gruptan ayırmada %100 spesifiktir; belirteçlerin sensitivitesi sırasıyla %67,7, %61,5, %52,3 olarak belirlenmiştir. Her üç belirteç birlikte kullanıldığında sensitivite %95,4'e ulaşmaktadır. BAP1, MTAP ve 5-hmC'nin mezotelyomaların tümünde veya alt tiplerinde sağkalım ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Sonuç: Mezotelyoma olgularının çoğu, hastaneye başvuru anında cerrahi rezeksiyon için uygun şartları taşımamaktadır. Bu nedenle olguların histopatolojik tanısı, küçük biyopsi örnekleriyle verilmeye çalışılmaktadır. Özellikle çevre yağ dokunun izlenemediği örneklerde reaktif lezyon ile mezotelyoma ayırıcı tanısı yapmak oldukça zordur. Bu ayırımda, güncel immünohistokimyasal belirteçler olan BAP1, MTAP ve 5-hmC mezotelyoma için oldukça spesifiktir. Bu belirteçlerin birlikte kullanımları, tek başlarına kullanımlarına göre daha yüksek sensitiviteye sahiptir. Bu nedenle mezotelyal orijini kanıtlanmış bir lezyonda, birinci sırada BAP1 kullanılmak üzere bu belirteçlerin algoritmik olarak uygulanması, mezotelyoma olgularının büyük bir kısmına tanı konulmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The Role and Importance of BAP1, MTAP and 5-HMC Immunohistochemical Markers in Diagnosis and Prognosis in Pleural Malignant Mesothelioma Purpose: Mesotheliomas are the most common primary pleural tumors. One of the most important differential diagnoses of these tumors, which are rare and have a very poor prognosis, is benign lesions such as reactive mesothelial proliferations and fibrous pleuritis. Surrounding tissue invasion is a definite finding in favor of mesothelioma, however, it is not always possible to detect this feature in small biopsy materials. Since various immunohistochemical markers previously used for this purpose are not reliable enough, new markers are being investigated. The aim of this study is to investigate the role and importance of the current markers BAP1, MTAP and 5-hmC, in the diagnosis and prognosis of mesothelioma. Materials and Methods: 65 mesothelioma and 28 reactive mesothelial cell hyperplasia/chronic pleuritis/fibrous pleuritis cases diagnosed in Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology between 2010-2017 were included in the study. BAP1, MTAP and 5-hmC antibodies were immunohistochemically applied to the formalin-fixed paraffin embedded block of the cases, and the loss of markers was evaluated. In the study, the effects of these markers on survival in mesothelioma cases were also examined. Results: BAP1, MTAP and 5-hmC are 100% specific in distinguishing pleural mesotheliomas from the benign group; the sensitivity of the markers was determined as 67.7%, 61.5% and 52.3%, respectively. When all three markers are used together, the sensitivity reached 95.4%. BAP1, MTAP and 5-hmC were not found to be statistically significantly associated with survival in all or subtypes of mesothelioma. Conclusion: Most mesothelioma cases do not meet the appropriate conditions for surgical resection at the time of admission to the hospital. For this reason, histopathological diagnosis of the cases is tried to be given with small biopsy samples. It is very difficult to make the differential diagnosis of reactive lesion and mesothelioma, especially in samples where the surrounding adipose tissue cannot be observed. In this distinction, current immunohistochemical markers BAP1, MTAP and 5-hmC are highly specific for mesothelioma. The combined use of these markers has higher sensitivity than their individual use. Therefore, the algorithmic application of these markers to use BAP1 in the first line in a lesion with proven mesothelial origin will enable the diagnosis of the majority of mesothelioma cases.