Malnütrisyonu olan siroz hastalarında enteral nütrisyon etkinliğini değerlendirmede hand grip, subjective global değerlendirme veantropometrik ölçümlerin karşılaştırılması
Comparison of hand grip, subjective global assessment and anthropometric measurements in evaluation of enteral nutrition effectiveness in cirrhosis patients with malnutrition
- Tez No: 788229
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İHSAN USLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hand grip, Karaciğer siroz, Malnütrisyon, Sübjektif global değerlendirme, Hand grip, Liver cirrhosis, Malnutrition, Subjective global assessment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Siroz hastalarında malnütrisyonu değerlendirmek için birtakım değerlendirme yöntemleri önerilmektedir. Bu tez çalışmasında, malnütrisyon nedeniyle oral supleman tedavisi başlanan siroz hastalarında antropometrik ölçümler, subjektif global değerlendirme ve hand grip testlerinin nütrisyon durumundaki değişimi göstermede ne kadar uyumlu olduklarını araştırmayı amaçladık. YÖNTEM: 2022 Haziran ile Aralık ayları arası gastroenteroloji polikliniğine başvuran siroz tanısı alan hastalar tarandı. Malnütrisyon durumları NRS-2002, RFHNPT veya SGA testlerine göre belirlendi ve besin tüketim kayıtları alındı. Alması gereken kalori 35 kcal/kg/gün olacak şekilde nütrisyon ürünü verildi. Hastaların VKI, hang grip (HG), triceps deri kıvrım kalınlığı (TST), subscapular deri kıvrım kalınlığı (SST), üst orta kol çevresi (MAC) ölçümleri başlangıçta ve 8 haftalık tedavi takibi sonrasında kaydedildi. Tedavi sonrası nütrisyon risk skorları da tekrar değerlendirilerek başlangıç ve sekizinci haftadaki veriler analiz edildi. BULGULAR: Çalışmamızda malnütrisyonu olan siroz tanılı 30 hasta 14'ü kadın (%46,7) ve 16'si erkek (%53,3) olarak saptandı. Hastaların yaş aralığı 42,0-87,0, ortalama yaşı 65,0±12,1 idi. SGA' ya göre hastaların %13,3'u ağır düzeyde, %36,7'si orta düzeyde, % 46,7'si hafif düzeyde malnütrisyonda idi. Tedavi sonrası NRS-2002, RFH-NPT ve SGA skorları tedavi öncesine göre anlamlı (p < 0,05) azalma gösterdi. Tedavi sonrası HG, TST ölçümleri tedavi öncesine göre anlamlı (p < 0,05) artış gösterirdi. Tedavi sonrası ve tedavi ile yaşanan değişimde SGA ve RFH-NPT arasında uyum iyi düzeyde saptandı (sırasıyla; Kappa: 0,879/ p=0,000, τb =0,856/ p=0,000). Tedavis sonrası TST diğer MAC ve SST ile orta düzeyde pozitif ilişkili idi. (sırasıyla; r=0,612, r=0,557). HG ile diğer antropometrik ölçümler ve nütrisyon risk skorları arasında uyum zayıf idi. SONUÇ: Tedavi etkinliğini takip etmede nutrisyon değerlendirme araçlarından SGA ve RFH-NPT en uyumlu araçlar olarak gözükmektedir. Antropometrik ölçümler arasında TST erken değerlendirmede uyumlu bir araç olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
AIM: A number of assessment methods are recommended to evaluate malnutrition in patients with cirrhosis. In this thesis, we aimed to investigate how compatible anthropometric measurements, subjective global assessment and hand grip tests are in showing the change in nutritional status in patients with cirrhosis who were started on oral supplementation due to malnutrition. MATERIALS AND METHODS: Patients diagnosed with cirrhosis who admitted the gastroenterology outpatient clinic between June 2022 and December were evaluated. Malnutrition status was determined according to NRS-2002, RFH-NPT or SGA tests and food consumption records were taken. Nutritional product was given as 35 kcal/kg/day caloric intake. BMI, hang grip (HG), triceps skinfold thickness (TST), subscapular skinfold thickness (SST), upper middle arm circumference (MAC) measurements were recorded at the beginning and after 8 weeks of treatment. Posttreatment nutritional risk scores were also reassessed, and data at baseline and eight weeks were analyzed. RESULTS: In our study, of 30 patients with malnutrition diagnosed with cirrhosis were 14 (46.7%) women and 16 (53.3%) men. The age range of the patients was 42.0- 87.0, the mean age was 65.0±12.1. According to SGA, 13.3% of the patients were severely malnourished, 36.7% moderately malnourished, and 46.7% mildly malnourished. Post-treatment NRS-2002, RPH-NPT and SGA scores showed a significant (p < 0.05) decrease compared to pre-treatment. Post-treatment HG, TST measurements showed a significant (p < 0.05) increase compared to pre-treatment. There was good agreement between SGA and RFH-NPT in the post-treatment and post-treatment change (respectively; Kappa: 0.879/ p=0.000, τb=0.856/ p=0.000). Post-treatment TST was positively moderate correlated with other MAC and SST. (respectively; r=0.612, r=0.557). There was poor agreement between HG and other anthropometric measurements and nutritional risk scores. CONCLUSION: Among the nutritional assessment tools, SGA and RFH-NPT seem to be the most compatible tools in monitoring the efficacy of treatment. Among anthropometric measurements, TST can be recommended as a compatible tool in early evaluation.