Akut biliyer pankreatitli hastalarda koledok taşı tahmini için esge ve asge kılavuzları ne kadar değerlidir?
How valuable are the esge and asge guidelines for estimating coledocal stones in patients with acute bililary pancreatitis?
  1. Tez No: 788230
  2. Yazar: ESMA SEDA ÇETİN KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TARIK EMİNLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, ASGE, ERCP, ESGE, Koledok çapı, Acute Pancreatitis, ASGE, ERCP, ESGE, Choledochal stone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: ERCP' nin akut biliyer pankreatitte kullanımı genellikle koledokolithiazisin tedavisi durumunda olur. Ancak bu hastalardaki ERCP endikasyonları halen tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı biliyer pankreatit tanısı ile yatırılan hastalarda ASGE ve ESGE kılavuzlarının koledok taşını tahmin etme değerliliğini ortaya koymaktır. YÖNTEM: Çalışmamızda Ocak 2014 ile Aralık 2018 arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji kliniğinde akut biliyer pankreatit tanısı ile yatırılan vakaların demografik, klinik ve laboratuvar parametreleri retrospektif olarak incelendi. BULGULAR: Çalışmada 1538 hastanın verileri analiz edildi. ASGE ve ESGE kriterlerine göre yüksek olasılık varlığının koledok taşını göstermede özgüllüğü % 96 ve % 97,5 olup ESGE'nin Pozitif prediktif değeri (PPD) değeri ASGE'ye göre bir miktar daha yüksek saptandı ( sırasıyla % 83,9 ve % 79,5). ASGE kriterlerinde yer alan T.Bilirubin >4 mg/dl ve USG' de koledok dilatasyonu kriterlerinin de eklenmesi özgüllüğü > %99 üzerine çıkarttı ve en yüksek pozitif“Likeli hood oranına (LO)”sahip kriter olarak tespit edildi (+LO:22,26). ASGE ve ESGE kriterlerine göre orta olasılık varlığının özgüllüğü % 40 civarında olmakla beraber; orta olasılık kriterleri içerisinde yer alan anormal KCFT ve USG'de koledok dilatasyonunun aynı anda olması hem ASGE hem de ESGE'de özgüllüğü iki katına çıkarmaktadır (sırasıyla % 98,6 ve % 95,4). SONUÇ: Sonuç olarak biliyer pankreatit hastalarında elektif ERCP için ASGE ve ESGE'nin yüksek olasılık kriterlerinin kullanılmasının uygun hastanın işleme alınması açısından faydalı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle USG'de tespit edilen koledok dilatasyonuna eşlik eden sarılık ve/veya KCFT yüksekliği koledok taşı tahmini açısından yüksek özgüllüğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
AIM: The use of ERCP in acute biliary pancreatitis is usually in the treatment of choledocholithiasis. However, the indications for ERCP in these patients are still controversial. The aim of this study is to reveal the value of the ASGE and ESGE guidelines in predicting choledochal stones in patients hospitalized with the diagnosis of biliary pancreatitis. METHOD: In our study, demographic, clinical and laboratory parameters of the cases hospitalized with the diagnosis of acute biliary pancreatitis in the Gastroenterology clinic of Sakarya University Training and Research Hospital between January 2014 and December 2018 were analyzed retrospectively. RESULTS: 1538 patients were analyzed. According to the ASGE and ESGE criteria, the specificity of the presence of high probability in demonstrating common choledochal stone was 96% and 97.5%, and the positive predictive value (PPD) of ESGE was found to be slightly higher than that of ASGE (83.9% and 79.5%, respectively). The addition of T. Bilirubin >4 mg/dl in ASGE criteria and the addition of common bile duct dilatation criteria in USG increased the specificity >99% and it was determined as the criterion with the highest positive“Likeli hood ratio (LO)”(+LO:22.26) . According to ASGE and ESGE criteria, the specificity of the presence of medium probability is around 40%; the simultaneous common bile duct dilatation in abnormal LFT and USG, which are among the intermediate probability criteria, doubles the specificity in both ASGE and ESGE (98.6% and 95.4%, respectively). CONCLUSION: As a result, it has been determined that the use of ASGE and ESGE high probability criteria for elective ERCP in patients with biliary pancreatitis is beneficial in terms of processing the appropriate patient. Particularly, jaundice and/or elevation of LFT associated with common bile duct dilatation detected on USG has high specificity in terms of estimation of common bile duct stones.