Süt dişlerinde nanoteknolojik ürünler ile bitkisel kaynaklı ajanların remineralizasyon etkinliğinin ı̇n-vitro olarak ı̇ncelenmesi
In-vitro investigation of remineralization efficacy of nanotechnological products and herbal-derived agents in primary teeth
  1. Tez No: 788282
  2. Yazar: ELİF BURCU HARMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU AKLEYİN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kakao, üzüm çekirdeği özü, biberiye, zencefil, SEM/EDX, Cocoa, grape seed extract, rosemary, ginger, SEM/EDX
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; süt dişi başlangıç mine çürüklerinde kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP), nanohidroksiapatit (nHA), biyoaktif cam gibi nanoteknolojik ürünler ile kakao, propolis, üzüm çekirdeği özü, biberiye ve zencefil gibi bitkisel kaynaklı ajanların remineralizasyon etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 80 adet süt dişi mine örneği; sağlam mine, çürük grubu, CPP-ACP, nHA, biyoaktif cam, kakao, propolis, üzüm çekirdeği özü, biberiye, zencefil olarak 10 gruba ayrıldı. Başlangıç mine çürüğü oluşturmak için grup 1 hariç diğer gruplar 72 saat boyunca demineralizasyon solüsyonunda bekletilip ardından 7 gün boyunca pH siklusuna tabi tutuldu. Grup 1 ve 2 hariç diğer gruplardaki dişlere remineralizasyon materyalleri 4 dk süreyle 7 gün boyunca uygulandı. Ardından tüm dişlere SEM/EDX analizi yapıldı. Veriler IBM SPSS V23 paket programı ile analiz edildi. Kruskal Wallis, Dunn ve Tukey HSD testleri kullanılarak istatistiksel analiz yapıldı. Önem düzeyi p0,5). Sonuç: Süt dişlerinde en homojen SEM görüntüsünün üzüm çekirdeği özüne ait olduğu tespit edilmiştir. Kullandığımız tüm materyallerin süt dişi minesinde remineralizasyon etkinliği gösterdiği görülmüştür. Ancak CPP-ACP, nHA, biyoaktif cam ve biberiyenin minedeki Ca/P oranını daha fazla yükselttiği tespit edilmiştir. Çocuklarda yaygın görülen mine çürüklerinde bitkisel ajanların remineralizasyonda faydalı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; to evaluate the remineralization efficiency of nanotechnological products such as casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate (CPP-ACP), nanohydroxyapatite (nHA), bioactive glass and herbal agents such as cocoa, propolis, grape seed extract, rosemary and ginger in primary tooth enamel caries. Material and Method: In our study, 80 primary tooth enamel samples; healthy enamel, caries group, CPP-ACP, nHA, bioactive glass, cocoa, propolis, grape seed extract, rosemary, ginger were divided into 10 groups. In order to create initial enamel caries, all groups except Group 1 were kept in demineralization solution for 72 hours and then subjected to pH cycle for 7 days. Remineralization materials were applied to the teeth in the other groups, except for groups 1 and 2, for 4 minutes for 7 days. Then, SEM/EDX analysis was performed on all teeth. Data were analyzed with IBM SPSS V23 package program. Statistical analysis was performed using Kruskal Wallis, Dunn and Tukey HSD tests. Significance level was taken as p0.5). Conclusion: It was determined that the most homogeneous SEM image in primary teeth belonged to grape seed extract. It was observed that all the materials we used showed remineralization activity in primary tooth enamel. However, it was determined that CPP-ACP, nHA, bioactive glass and rosemary increased the Ca/P ratio in enamel more. It has been concluded that herbal agents are beneficial in remineralization in enamel caries, which is common in children.