Süt dişlerinde akışkan kompomerler kullanılarak oluşturulan elastik bağlanmanın mikrosızıntı üzerine etkilerinin in vitro olarak incelenmesi
An in vitro investigation of the effects of elastics attachments, composed by using flowable compomers, on marginal leakage in primary teeth
  1. Tez No: 157770
  2. Yazar: CEYHAN ALTUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERİDUN BAŞAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompomer, akışkan kompomer, asitle pürüzlendirme, mikrosızıntı. 76, Compomer, flowable compomer, acid-etching, microleakage. 77
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
VII.ÖZET Modern dişhekimliğinde kompozit dolgu materyallerinde polimerizasyon büzülmesi sonucu oluşan mikrosızıntı başlıca klinik başarısızlık sebebidir. Bu çalışmanın amacı; Sınıf V kavitelerde kavite tabanına yerleştirilen akışkan kompomerlerin mikrosızıntıya olan etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda 120 Adet süt dişinin bukkal yüzeylerine 2x3 mm genişliğinde ve 1.5 mm derinliğinde kaviteler açılmıştır. Dişlerin apeksleri kompozit dolgu materyalleri ile doldurulup, tırnak cilası ile apeks sızdırmazlığı sağlanmıştır, örnekler her grupta 20 diş olmak üzere rastgele 6 gruba ayrılmıştır. 1. Grup: Compoglass® F, 2.Grup Compoglass® Flow, 3.Grup ise kaide olarak Compoglass® Flow üzeri Compoglass® F ile doldurulmuştur. 4. Grup: Dyract® AP, 5.Grup Dyract® Flow, 6.Grup ise kaide olarak Dyract® Flow üzeri Dyract® AP ile doldurulmuştur. Daha sonra dişler 5-55 °C'de 1000 defa, 30 sn. termal siklus işlemine tabi tutulup, 24 saat %2'lik bazik fuksin içerisinde bekletilmiştir. Dişler bukko-lingual yönde kesilip Stereomikroskopta sızıntı düzeylerine bakılmıştır. Sızıntı düzeyleri 0 ila 3 arasında derecelendirilmiştir (0 = sızıntı yok, 1 = kavite derinliğinin yarısından az sızıntı, 2 = kavite derinliğinin yarısından fazla sızıntı fakat aksiyel duvara ulaşmamış sızıntı, 3 = aksiyel duvar boyunca sızıntı). Süt dişlerinde kompomer dolguların altında kullanılan akışkan kompomerler okluzal ve servikal duvarlardaki sızıntıyı azaltmıştır (p£0,05). Bütün gruplar değerlendirildiğinde Grup 3 ve 6'da servikal ve okluzal duvarlarda en düşük sızıntı düzeyi görülmüştür. Gruplararası yapılan değerlendirmede servikal duvardaki sızıntı düzeyi okluzal duvara göre yüksek bulunmuştur, iki farklı akışkan kompomer arasında mikrosızıntı açısından bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak; akışkan kompomerler marjinal sızdırmazlığın arttırılması için kompomer dolguların altına kaide olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
VIII.SUMMARY Polymerisation shrinkage on composite resins and surrounding structures have been regarded as a major cause of microleakage and clinical failures in modern dentistry. The aim of our study was to investigate the effect of an additional flowable compomer layer on the microleakage of Class V dental cavities, which were further filled with a compomer. In the study; Class V cavities (2x3mm. in width and 1,5 mm. in depth) were prepared on the buccal surfaces of 120 permanent teeth using high speed diamond burs and water supply. The apical foramina of teeth were sealed with a layer of varnish and composite restorations. Samples were divided randomly into 6 groups of 20, and restored per manufacturer's instructions using experimental primer/conditioner and adhesive. Group 1, was filled with Compoglass® F, Group 2 was filled with Compoglass® Flow, Group 3 was lined with a layer of Compoglass® Flow and filled with Compoglass® F. Group 4, was filled with Dyract® AP, Group 5, was filled with Dyract® Flow, and Group 6 was lined with a layer of Dyract® Flow and filled with Dyract® AP. All specimens were thermocycled between 5-55 °C for 1000 cycles with a 30-second dwell time, followed by immersion in %0,2 basic fucsine for 24 hours. The crowns of the teeth were separated bucco-lingually direction and were examined by stereomicroscope to determine the microleakage levels. Evaluations were rated from 0 to 3 ( 0 = no leakage; 1 = dye penetration up to one-half of the preparation depth; 2 = dye penetration more than one-half preparation depth, but less than the axial wall; 3 = dye penetration along the axial wall). Flowable compomer using as a kaide under the compomer decrease microleakage on occlusal and cervical walls of the cavities in permanent teeth (p£ 0.05). When the all groups compared; Group 3 and 6 had low microleakage levels on occlusal and cervical walls of the cavities. Within group comparisons showed that microleakage levels on cervical walls were significantly higher than the microleakage levels of occlusal walls. It was found in microleakage experiments that, the two different flowable compomers did not effect the findings. It can be concluded that a layer of flowable compomer (Compoglass® Flow and Dyract® Flow) in a cavity under a compomer may be recommended to improve the marginal seal of restoration.