İbn Allân'ın Delîlü'l-Fâlihîn adlı eserindeki şerh metodu
The method of annotation Ibn Allan's work called Dalil al-Falihin
- Tez No: 788358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇELİKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis- Şerh Metodu- Nevevî - Riyâzü's-sâlihîn-İbn Allân, Hadith- Commentary Method- Nawawi - Riyad us-saliheen - Ibn Allan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, İbn Allân'ın Delîlü'l-Fâlihîn li Turûki Riyâzi's-sâlihîn isimli eserinin muhtevâ ve metodu tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu eserin ilim dünyasındaki yeri ve önemini ortaya çıkarma gâyesi güdülmüştür. Tezimizde şerh özelinde İbn Allân'ın hadisçiliği hakkında da fikir edinilmesi amaçlanmıştır. İbn Allân, 996/1588 yılında Mekke'de dünyaya gelmiştir. Ömrü boyunca doğduğu bölgeden ayrılmayan İbn Allân yine aynı bölgede 1057/1648 senesinde vefât etmiştir. Eserlerinden dün olduğu gibi bugün de istifâde edilen müellif, hadis, tefsir, akâid gibi İslâmî ilim dallarının neredeyse hepsinde eser kaleme almıştır. O eserlerden biri de Nevevî'nin (ö. 665/1267) Riyâzü's-sâlihîn min Hadîs-i Seyyidi'l-Mürselîn üzerine ilk şerh olarak yazılan Delîlü'l-Fâlihîn li Turûki Riyâzi's-sâlihîn'dir. Bundan dolayı bu şerh hadis literatüründe büyük bir önem taşımaktadır. İbn Allân, bu eserinde rivâyetleri anlaşılır bir üslûp takip ederek mensubu olduğu Şâfiî mezhebinin kâidelerine göre şerh etmiştir. Çalışmamız iki bölümden müteşekkildir. Birinci bölümde İbn Allân'ın şahsiyeti, yaşadığı çevre, ilmî kişiliği ve hadisçiliği; aynı zamanda Nevevî ve Riyâzü's-sâlihîn hakkında da bazı temel bilgiler ele alınmıştır. İkinci bölümde ise İbn Allân'ın Delîlü'l-Fâlihîn'ini yazarken faydalandığı kaynaklar tespit edilmeye gayret edilmiş; şerhin içeriği ve metodu örneklerle îzâh edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the content and method of Ibn Allan's book named Dalil al-Falihin li-Turuq Riyad us-saliheen was tried to be determined. In addition, it was aimed to reveal the place and importance of this work in the world of science. In our thesis, it is aimed to get an idea about Ibn Allan's hadithism in terms of commentary. Ibn Allan was born in Mecca in 996/1588. Ibn Allan, who did not leave the region where he was born throughout his life, passed away in the same region in 1057/1648. The author, whose works are used today as in the past, wrote works in almost all branches of Islamic sciences such as hadith, tafsir, and creed. One of those works is Dalil al-Falihin li-Turuq Riyad us-saliheen which was written as the first commentary on Nawawi's (d. 665/1267) Riyad us-saliheen min Hadith Sayid al-Mursalin. Therefore, this commentary is of great importance in the hadith literature. In this work, Ibn Allan followed the narrations in an understandable style and commented on the rules of the Shafii school of which he was a member. Our work consists of two parts. In the first part, some basic information about Ibn Allan's personality, the environment he lived in, his scientific personality and hadith, as well as Nawawi and Riyad us-saliheen were discussed. In the second part, the sources that Ibn Allan used while writing his Dalil al-Falihin were tried to be determined and the content and method of the commentary are explained with examples.