Ortaöğretim DKAB programındaki değer öğretiminin öğrenci bakış açısıyla incelenmesi: Adana ili örneği
Examination of values education in Religious Culture and Moral Knowledge Course curriculum for high school with student's point of view: The sample of Adana
  1. Tez No: 788389
  2. Yazar: ŞADİYE KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL YÜRÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, sosyal değerler, değerler eğitimi, eğitim programı, lise din kültürü ve ahlak bilgisi (DKAB) dersi öğretim programı, Values, social values, value education, curriculum, religious culture and moral knowledge (DKAB) curriculum for high school education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ortaöğretim lise kademesinde 9-10-11-12. sınıf düzeylerinde MEB 2010 Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (ODKAB) dersi eğitim-öğretim programında yer alan değerlerin öğretimini, sosyal değerler kapsamında öğrencilerin bakış açısıyla incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Adana ili Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam ilçelerinde bulunan 9 okulun, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9, 10, 11, 12. sınıflarında öğrenim gören 15-18 yaş arası 1272 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma açımlayıcı sıralı karma yöntem desenindedir. Karma yöntemde nicel desen ve nitel desen birlikte kullanılır. Araştırma, nicel desende ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmada“Çok Boyutlu Sosyal Değerler Ölçeği (ÇBSDÖ)”nden elde edilen veriler, nicel modelde t- testi, anova, çoklu karşılaştırmalarda kullanılan scheffe testi, iki faktörlü manova ve çok değişkenli regresyon analizi ile SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların bu süreçte .05 düzeyinde anlamlılığı test edilmiş, betimsel istatistik verilerinden de yararlanılmıştır. ÇBSDÖ ölçeğinde yer alan sosyal değer maddeleri ile ilgili DKAB Programında yer alan sosyal değerlere yönelik lise öğrencilerinin cinsiyet, sınıf ve bölüm düzeyindeki sonuçları analiz edilip, incelenmiştir. Yapılan t- testi analiz sonuçlarına göre cinsiyet düzeyinde kız öğrenciler, anova analizi sonucuna göre sınıf düzeyinde 12.sınıflar ve alan düzeyinde Türkçe-Matematik alanında değerlerin daha olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Yapılan Manova ve Regresyon analizi ile bu analiz sonuçlarının anlamlılığı test edilmiştir. DKAB programında bulunan üniteler, öğrenme alanları, kazanımları ÇBSDÖ ölçeğinde yer alan değer maddeleri çerçevesinde nitel modelde içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The maiın purpose of this study is to examine the values education in MEB 2010 secondary education for high school education Religious Culture and Moral Knowledge Course (DKAB) curriculum at 9th-10th-11th-12th grade levels from the point of view of students within scope of social values. The study group of the research consists of 1272 students aged between 15and 18, studying in the 9th, 10th, 11th and 12th grades of 9 high schools in Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam province in Adana for 2018-2019 academic year. The research is in mixed method and also it is in the explanatory sequential mixed method design, which is quantitative pattern and qualitative pattern are used together. The research is in relational scanning model in quantitative design. The data obtained from the Multidimensional Social Values Scale (ÇBSDÖ) were analysed and tested using the t-test, anova, Scheffe test in multiple comparisons, two-factor manova and multivariate regression analysis in the quantitative model with using SPSS package program. The findings obtained was tested at the .05 significance level in this process, and also descriptive statistics were used. The results of high school students at the level of gender, class and department regarding the social values in the DKAB Program regarding the social value items in the ÇBSDÖ inventory were analyzed and examined. According to the results of the t-test analysis, female students at the gender level, 12th grades at the grade level and Turkish-Mathematics (T-M) at the department level were determined more positively according to the results of the anova analysis. The significance of the results of this analysis was tested with the Manova and Regression analysis. The units, learning areas, and learning outcomes in the Religious Culture and Moral Knowledge (ODKAB) curriculum were analyzed using the content analysis method in the qualitative model within the frame of the value items in the ÇBSDÖ inventory.