Halep şehrinin hadis ilmindeki yeri (XX. yüzyıl)
The status of hadith sciences in Aleppo in the (XX. century)
  1. Tez No: 788451
  2. Yazar: YASER ASSIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Gudde, Itr, Hadis, Halep, Siracuddin, Tabbâh, XX. yüzyıl, Abu Ghuddah, Aleppo, Al-Tabakh, Ater, Hadith, Siraj al-Din, XX. century
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
XX. Yüzyılın Başlında Halep'te yaklaşık 42 hadis âlimi bulunmaktaydı. meşhurları Abdülfettâh Ebû Gudde, Abdullah Siracuddin ve Nurettin Itr'dır. Muhammed Kâmil el-Hibrâvî ve Muhammed Râgıb Tabbâh bu dönemde Halep'te hadis ilminin temellerini atandıger iki isim olarak gösterilebilir. Hadis ilmi çalışmaları, asıl gelişimini bütün Halepli muhaddisler, ya bu iki Isinin öğrencisi veya öğrencilerinin öğrencisi konumundadır. Abdülfettâh Ebû Gudde ve Abdullah Sirâcuddîn gününüzde yetişen birçok Halepli ve diğer İslam beldesindeki muhaddisleri yetiştirmiş, icazet vermiş; fikirleriyle, düşünceleriyle, çözümlemeleriyle ve hadiste temsil ettikleri ekolleriyle etkilemişlerdir. Özellikle aynı ekol çerçevesinde yetişip bu ekole mensup olan Nurettîn Itır ve Muhammed Avvâme hadis tenkidi, analizi ve tahkiki konusunda bütün dünyada yapılan XX. Yüzyıl hadis çalışmalarında ağırlığını hissettirmiştir. Bu dönemde, hadis alanında yaklaşık 212 eser telif edilmiştir. Bu dönemde Halepli muhaddisler ile farklı bölgelerdeki muhaddisler arasında yapılan ilmi alışverişler gözlenmektedir. Özellikle Türkiye ile yapılan ilmi alışveriş ön plana çıkmaktadır. Halep, özellikle Türk hanedanları tarafından yönetilen Memlükler ve Osmanlılar döneminde büyük muhaddislerin yetişip ciddi hadis eserlerinin kaleme alındığı bir ilim merkezi halini almıştır. XX. Yüzyılda yetişen Halepli muhaddisler, ulûmu'l-hadise dair yazdıkları eserlerde yenilikçi/tecdid yaklaşımlarıyla, bu konudaki maharetleriyle ve hadis ilmindeki tahassuslarıyla ön plana çıkmışlardır.
Özet (Çeviri)
This research in the twentieth century, I was able to count 42 scholars of hadith in Aleppo, 35 of whom died, the most famous of whom are Abd al-Fattah Abu Ghuddah, Abdullah Siraj al-Din, Nur al-Din Ater, and 7 scholars who are still alive. Muhammad Kamel Al-Habrawi and Muhammad Ragheb Al-Tabbakh the first to establish the science of hadith and its renaissance in the middle of the twentieth century approximately, then it reached thousands the Hadiths were the stage of development and growth for their students, Abd al-Fattah Abu Ghuddah, and Abd Allah Siraj al-Din, who are considered the two main ideas and schools in the city of Aleppo from which most of the scholars of hadith drew their licenses, sciences and ideas. They are Noureddine Ater, and Muhammad Awamah. In the various arts of hadith, the hadith literature reached two hundred and twenty-two authors of hadith figures in Aleppo in the twentieth century in the science of hadith, especially if they had books in other fields. The hadith flags in Aleppo in the twentieth century had a reciprocal influence and a joint effectiveness of hadith between them and the countries of the Islamic world, especially with Turkey.