Preterm prematür membran rüptürü hastalarında grup B streptokokkolonizasyon ı̇nsidansı ve bunun perinatal sonuçlara etkisi
Determination of group B streptococcal colonization incidence in pretermpremature membrane ruptured patients and the effect on perinatal outcomes
- Tez No: 788501
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal membranlar, Prematür rüptür, Grup B streptokok, Neonatal sonuçlar, Fetal membranes, Premature rüptüre, Group B streptococcus, Neonatal outcomes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 24. ve 34. haftalar arsında erken suyu gelen hastalarda vajinal ve rektal grup B streptokok insidansını saptamak ve doğum sonrası neonatal etkilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 24. ve 34. haftalar arasında spontan olarak membranların rüptür olduğu PPROM tanılı 40 gebe ve ek hastalığı bulunmayan 24. ve 36. gebelik haftaları arasındaki 60 gebe dahil edildi. Bu hastalardan vajinal kültür, idrar kültürü alındı. Vajinal yayma ve rektal sürüntü alındı. Mikroskop ile vajinal yayma sonuçları analiz edildi. Bulgular: Bu çalışmaya 40 PPROM ve 60 ek hastalığı olmayan gebe gönüllü olmak üzere toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Gebelik öncesi vajinit öyküsü, vajinal duş alışkanlığı ve disparoni şikâyeti PPROM grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çalışma popülasyonunun, çalışma için gereken örnekleri alındığı dönemdeki ultrasonografi ve doppler bulgularına bakıldığında umbilikal arter PI PPROM grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanırken, beklendiği üzere AFİ daha düşük saptanmıştır. Bu hastakların doğum haftası, doğum kilosu, 1. ve 5. dakika Apgar skorları, RDS, hiperbilirubinemi, ROP, antibiyotik ve YDYBÜ ihtiyacı, PPROM grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çalışma popülasyonunun vajinal örneklerinin analizi sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak Nugent skoruna göre bakteriyel vajinozis veya ara değer olarak saptanan olgu sayısı PPROM grubunda daha fazla bulunmuştur (p=0,019). PPROM hastalarında GBS pozitifliği %17,5 olarak saptanmıştır. Tüm çalışma popülasyonu ele alındığında GBS varlığı RDS ve hiperbilirubinemi sıklığını artırıyor gibi görünmekle birlikte kontrol grubu çıkartıldığında neonatal sonuçlar açısından fark saptanmamıştır, bu da sonuçların prematürite kaynaklı olduğunu göstermektedir. Yalnızca PPROM olanlarda GBS etkisine bakıldığında ise istatistiksel olarak anlamlı tek farklılık hiperbilirubinemide görülmektedir Sonuçlar: Bu çalışmada vajinal GBS kolonizasyonu pozitifliği %17,5 olarak saptanmıştır. Bu tez çalışmasında PPROM olan grup ile kontrol grubu arasında GBS kolonizasyonu pozitifliği arasında fark bulunamamıştır. Bu tez çalışmasında GBS kolonizasyonu ile neonatal sonuçlar arasındaki ilişkiye bakıldığında, RDS ve hiperbilirubinemi riski GBS pozitif olan hastalarda daha yüksek saptanmıştır. Ancak kontrol grubu çıkartıldığında bu farkın tespit edilemiyor olması, farkın prematürite kaynaklı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the incidence of vaginal and rectal group B streptococci in patients with preterm rupture of membranes between 24- 34 weeks and to determine their postpartum neonatal effects. Materials and Methods: This study was performed between 24-34 patients diagnosed with PPROM. 40 pregnant women with spontaneous rupture of membranes between 24-36 weeks of gestation and 60 pregnant women who did not have any additional disease between the gestational weeks were included. Vaginal culture, urine culture, vaginal swab and rectal swab were taken from these patients. Vaginal swab results were analyzed with a microscope. Results: A total of 100 patients, 40 with PPROM and 60 pregnant volunteers, were included in this study. Vaginitis history before pregnancy, vaginal douching and dyspareunia complaints were found to be significantly higher in the PPROM group. Considering the ultrasonography and Doppler findings of the studied patient group at the time the samples were taken for the study, umbilical artery PI wasfoundto be statisticallysignificantlyhigher in the PPROM group, while AFI wasfoundto be lower as expected. Gestational age at birth, birth weight, 1st and 5th minute Apgar scores, RDS, hyperbilirubinemia, ROP, antibioticand NICU need were found to be significantly higher in the PPROM group. As a result of the analysis of the vaginal samples of the studied patient group, no statistically significant difference was found between thegroups. However, the number of cases with bacterial vaginosis or intermediate values according to the Nugent score was higher in the PPROM group (p=0.019). GBS positivity was found to be 17.5% in PPROM patients. Considering the entire patient group studied, the presence of GBS seems to increase the frequency of RDS and hyperbilirubinemia, but no difference was found in neonatal outcomes when the control group was excluded. This shows that the results are because of prematurity. When the effect of GBS was examined only in patients with PPROM, it was seen that the only statistically significant difference is hyperbilirubinemia. Conclusion: In this study, vaginal GBS colonization positivity was found to be 17.5%. There was no difference between the PPROM group and the control group in terms of the relationship with GBS colonization positivity. Considering the relationship between GBS colonization and neonatal outcomes, the risk of RDS and hyperbilirubinemia was found to be higher in GBS positive patients. However, when the control group was excluded, this difference could not be detected, indicating that the difference was due to prematurity.