Differentiated integration in The European Union
Avrupa Birliği'nde farklılaştırılmış bütünleşme
- Tez No: 788541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN ÖZGE ONURSAL BEŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşme, Farklılaştırılmış Bütünleşme, Avrupa Birliği, Brexit, Integration, Differentiated Integration, European Union, Brexit
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bütünleşme, Avrupa Çalışmaları için en önemli konulardan biri olmuştur. Ayrıca Avrupa Birliği'nin ilerlemesi ve bilinci için bütünleşme önemli ve etkili bir unsurdur. Ancak üye ülkeler için bütünleşme aynı düzeyde gerçekleşmemektedir. Bu anlamda farklı bütünleşme biçimleri ve seviyeleri literatürde farklılaştırılmış bütünleşme olarak karşımıza çıkmaktadır. Literatürde farklılaştırılmış bütünleşme üzerine araştırmalar benzersiz ancak karmaşıktır. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki kriz ve Brexit gibi yeni zorluklarla birlikte ayrışma da sahneye çıkmış ve literatür daha da karmaşık hale gelmiştir. Bu nedenle, bu tez, 'Farklılaştırılmış bütünleşme Avrupa Birliği'nde tarihsel olarak nasıl gelişmiş ve bütünleşmeyi nasıl etkilemiştir?' sorusuna cevap bulmayı ve farklılaştırılmış bütünleşme konusundaki literatürü birleştirip özetlemeyi ve bunun Avrupa Birliği'nde nasıl gerçekleştiğini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaç ekseninde tez, farklılaştırılmış bütünleşmenin teorileştirilmesi ile birlikte tarihsel gelişimine odaklanacaktır. Tez boyunca farklılaştırılmış bütünleşmenin çeşitli örnekleri açıklanacaktır. Ayrıca, üye ve üye olmayan ülkelerde farklılaştırılmış bütünleşmenin pratik örneklerine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Integration has been one of the most important topics for European Studies. Moreover, for the progress and consciousness of the European Union, integration is a significant and influential element. However, integration does not occur at the same level for all member states. In this sense, different ways and levels of integration appear in the literature as differentiated integration. Research into differentiated integration has been unique yet complicated in the literature. At the same time, with new challenges such as the crisis in the European Union over Brexit, disintegration has also appeared on the scene and the literature has become even more complex. Therefore, this thesis aims to unite and summarise the literature on differentiated integration and explain how it has been occurring in the European Union. To do so, the thesis tries to answer the question 'How did differentiated integration evolve historically in the European Union and impact integration?' and focuses on the historical evolution of differentiated integration, as well as theorising differentiated integration. In the thesis, various types of differentiated integration will be explained. Moreover, practical examples of differentiated integration in member and non-member states will be included.