Finansal gelişme ve yabancı portföy yatırımlarının ekonomik büyümeye etkisi: Türkiye üzerine ekonometrik bir uygulama
The effect of financial development and foreign portfolio investments on economic growth: An econometric application on Turkey
- Tez No: 788565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ESAT TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Yabancı Portföy Yatırımları, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Financial Development, Foreign Portfolio Investments, Economic Growth, Time Series Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Finansal gelişme ve yabancı portföy yatırımları küreselleşme ile birlikte önemli bir hale gelmiş ve çok fazla araştırılan konular arasına girmiştir. Bu sebeple finansal gelişme ve yabancı portföy kavramları önem kazanmıştır. Finansal piyasaların gelişmişliği finansal gelişme olarak tanımlanmaktadır. Yabancı portföy yatırımları ise, çoğunlukla ev sahibi ülkenin borsasından yapılan alımlar ve mevduatları yoluyla ülke fonlarına yatırım yaparak gerçekleşmektedir. Finansal gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi literatüre bakıldığında farklı bakış açılarıyla ele alınmıştır. Bazı araştırmacılara göre finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerinde önemli bir etkisi vardır, bazı araştırmacılara göre ise etkinin az olduğu görüşü vardır. Yabancı yatırımlar ile alakalı son yıllarda yapılan çalışmalarda ise, yabancı sermaye girişlerinin etkisi ile o ülkelerin yatırım ve teknoloji açığını kapattıkları ve büyümesini daha çok hızlandırdığı tespit edilmiştir. Ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi ve onun sürdürülebilir olması ekonomilerin temel hedefleri arasında yer almaktadır. Büyümenin gerçekleşmesine katkı sunan unsurlar arasında olan finansal gelişme ve yabancı portföy yatırımları ise ülkeler için oldukça önemlidir. Çalışmada 1993-2019 dönemlerinde finansal gelişme ve yabancı portföy yatırımlarının ekonomik büyümeye etkisi zaman serisi yöntemi kullanılarak değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkiyi tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre finansal gelişme, portföy yatırımları ve ekonomik büyüme serilerinin durağan oldukları belirlenmiştir. Yapılmış olan testler sonucunda tüm seriler arasında uzun vadeli eĢbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Tespit edilmiş olan eşbütünleĢme ilişkisinin yönü ve katsayısını belirleyebilmek için yapılmış olan test sonuçlarına göre finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiş, yabancı portföy yatırımları ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Granger nedensellik test sonuçlarına göre, finansal gelişmeden ekonomik büyümeye ve yabancı portföy yatırımlarından ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial development and foreign portfolio investments have become important with globalization and have become among the topics that have been researched a lot. Dec. For this reason, the concepts of financial development and foreign portfolio have gained importance. The development of financial markets is defined as financial development. Foreign portfolio investments, on the other hand, are mostly realized by investing in the country's funds through purchases made on the host country's stock exchange and deposits. The relationship between financial development and economic growth has been discussed from different perspectives when looking at the literature. According to some researchers, financial development has a significant impact on economic growth, while according to some researchers, there is an opinion that the impact is minimal. In studies conducted in recent years related to foreign investments, it has been found that these countries have closed the investment and technology gap and accelerated their economic growth even more with the effect of foreign capital inflows. Realization of economic growth and its Decisiveness are among the main goals of economies. Financial development and foreign portfolio investments, which are one of the factors contributing to the realization of growth, are very important for countries. In the study, the effect of financial development and foreign portfolio investments on economic growth in the periods of 1993-2019 was aimed to Decipher the long-term relationship between the variables using the time series method. According to the results of the study, it has been determined that financial development, portfolio investments and economic growth series are stable. As a result of the tests carried out, a long-term Decointegration relationship was determined between all series. Identified cointegration coefficient of the relationship that have been made in order to determine the direction and according to the test results, between financial development and economic growth have long-term negative relationship identified between foreign portfolio investment and economic growth have a positive long-term relationship identified. According to the results of the Granger causality test, it was determined that there is a one-way causality relationship from financial development to economic growth and from foreign portfolio investments to economic growth.