Nörobilimin ceza hukukunda uygulanabilirliği
Applicability of neuroscience in criminal law
- Tez No: 788581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MADEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Nörohukuk, Nörogörüntüleme Teknikleri, Kusurluluğu Etkileyen Nedenlerin Değerlendirilmesinde Nörobilim, Nörobilimin Ceza Muhakemesinde Kullanımı, Suç Önleyici Nöromüdahaleler, Neurolaw, Neuroimaging Techniques, Neuroscience in Evaluation of the Reasons That Affect Culpability, Use of Neuroscience in Criminal Procedure, Anti-Crime Neurointerventions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Nörobilim ile Ceza Hukuku arasında kesişim bulunmaktadır. Nörobilimin; ceza sorumluluğunun değerlendirilmesinde ve ceza muhakemesinde kullanımı, suç önlemeye yönelik nöromüdahaleler bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle nörohukuk alanında baskın olarak zikredilen nörobilimsel kavram ve tekniklere yer verilmiştir. Nörobilimsel yöntem ve tekniklerin, kusurluluğu etkileyen hallerden:“akıl hastalığı”,“yaş küçüklüğü”,“alkol ve uyuşturucu madde etkisinde olma”nın değerlendirilmesinde kullanımına yer verilmiştir. Akabinde bu tekniklerin ceza muhakemesindeki kullanımına ve ceza adaleti bağlamında değerlendirme yapılarak suç önlemeye yönelik nörobilimsel müdahalelere yer verilmiştir. Çalışmada, nörobilimsel verilerin ceza hukukundaki kullanımına yönelik karşılaştırmalı hukuk uygulamalarına, literatürdeki tartışmalara yer verilmiş; ilgili uygulama ve tartışmaların Türk Ceza Hukuku bakımından ne denli geçerli olduğuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is an intersection between Neuroscience and Criminal Law. The use of neuroscience in the assessment of criminal responsibility and criminal procedure, and the neuro interventions for crime prevention are the subjects of this study. In the study, first of all, neuroscientific concepts and techniques, which are mentioned dominantly in the field of neurolaw, are given. The use of neuroscientific methods and techniques in the assessment of“mental illness”,“minority”,“being under the influence of alcohol and drugs”, which are among the conditions that affect culpability, are also dealt with in the study. After evaluating the use of these techniques in criminal procedure in the context of criminal justice, the neuroscientific interventions for crime prevention are examined. In this study, comparative law practices regarding the use of neuroscientific data in criminal law and debates on them in the literature are addressed, also the validity of the relevant practices and discussions in terms of Turkish Criminal Law are mentioned.