Serebral iskemide reperfüzyon hasarı mekanizmalarının hücresel düzeyde incelenmesi
Cellular origins of nitric oxide generation and peroxynitrite formation during reperfusion after focal ischemia
  1. Tez No: 102939
  2. Yazar: YASEMİN GÜRSOY (ÖZDEMİR)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY DALKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Fokal serebral iskemi, reperfuzyon hasan, nitrik oksit, peroksinitrit, süperoksit, Focal cerebral ischemia, reperfusion injury, nitric oxide, peroksinitrite
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Gürsoy-Özdemir Y., Serebral iskemide reperfuzyon hasan mekanizmalarının hücresel düzeyde incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Temel Nörolojik Bilimler (Neuroscience) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Reperfuzyon ile damar endoteli, astrositler ve nöronlarda süperoksit (02) ve peroksinitrit (ONOO ) oluşumunun ve bunların reperfuzyon hasarına katkısını hücresel düzeyde aydınlatmayı amaçladık ve düşük doz L-NA'nin etkili olduğu hücresel kompartmanı bulmaya çalıştık. Önceki çalışmamızda serebral iskemi/reperfiizyon hasarında ONOO oluşumunun rol oynayabileceğini ve ONOO' etkisini kan-beyin bariyeri (KBB) üzerinde gösterdiğini düşündüren sonuçlar elde ettik (Gürsoy-Özdemir Y. ve ark., 2000). Beyin damarlarından oluşan nitrik oksitin KBB hasarına yol açan ONOO' yapımında rol oynayabileceğini düşündük ve bu çalışmada hangi hücresel kompartmanların ONOO' yapımında rol aldığını hücresel düzeyde göstermek istedik Bu amaçla farede 2-saat orta serebral arter (OSA) oklüzyonu ve 3, 5, 22-saat reperfuzyon modeli kullanıldı. 02' oluşumu intravenöz verilen dihidroethidium flüoresansı ile saptanırken, 3- Nitrotirozin (3-NT) immünoreaktivitesi ONOO' oluşumunun göstergesi olarak kullanıldı. Evans mavisi ekstravazasyonu (KBB bozukluğunun göstergesi) ile ONOO' oluşumu arasındaki ilişki flürosan işaretleyiciler ve konfokal lazer taramalı mikroskobi yardımıyla incelendi. İskemik hemisferde O2' ve ONOO yapımı artmıştı ve yaygm kolokalizasyon göstermekteydi. Hem 02 hem de ONOO oluşumu tüm hücrelerde saptandı. 3-NT immünoflüoresansı özellikle astrosit damar sonlanmalannda ve endotelde belirgindi. 02 oluşumu ve 3-NT immünoreaktivitesi vasküler endotelde mitokondri ile kolokalizasyon gösterdi. Evans mavisi vasküler endotelde, nöronlarda ve perivasküler ekstrasellüler matrikste saptandı. Vasküler duvarda Evans mavisi sızması ile 3-NT immünoreaktivitesi kolokalize idi. Evans mavisi alan nöronların ortalama %80'inde 3-NT immünopozitivitesi mevcuttu. Düşük doz L-NA astrositlerde ve vasküler endotel hücrelerinde peroksinitrit oluşumunu azaltırken nöronlar üzerinde etkisizdi. Bu bulgular reperfuzyon ile tüm hücresel komparrmanlarda 02 ve ONOO' oluştuğunu gösterdi. Astrosit damar sonlanmalannda 3-NT oluşumu diğer kompartmanlara göre daha yoğundu. Reperfuzyon öncesi düşük dozda verilen L-NA özellikle astrosit damar sonlanmalannda ve endotelde ONOO' oluşumunu azaltarak nöroproteksiyon göstermiştir. Vasküler endotel ve astrosit damar sonlanmalannda ONOO' oluşumu KBB'ni zedelemiş olabilir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gfirsoy-Özdemir Y., Cellular Origins of Nitric Oxide Generation and Peroxynitrit Formation During Reperfusion After Focal Ischemia, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Neuroscience, Ankara, 2001. We have recently showed that nitric oxide generation in brain vessels may play a significant role in reperfusion injury possibly via peroxynitrite (ONOO) formation based on our findings showing that nitro-L- arginine (L-NA) but not 7-nitroindazole given just before reperfusion decreased infarct volume (Gürsoy-Özdemir Y. ve ark., 2000). We have tested this hypothesis in the mouse 2- hours middle cerebral artey occlusion, 3, 5, 22-hours of reperfusion model. We investigated the cellular origions of peroxynitrite and superoxide (O2 ) during reperfusion and detected the cellular compartment where low dose of L-NA inhibits NO generation. We also searched for an association between the blood brain barrier disruption and peroxynitrite formation. All studies were performed by using confocal laser scanning and flourescence microscopy with aid of flouresent probes. 02 generation and ONOO' formation were highly colocalised in the ischemic hemisphere. O2' and ONOO' production were detected in all cell types. 3 -NT immunoreactivity a marker of ONOO' formation was strikingly intense in astrocytic end-feet and vascular endothelium. L-NA decreased ONOO immunostaining especially in astrocytic end-feet and endothelium. 02' generation and 3-NT formation were colocalised with mitochondria in the vascular endothelium. BBB disruption was evident 3 hours after reperfusion. Evans blue extravasation was detected in the endothelium, perivascular extracellular matrix as well as in neurons. Evans blue leakage and 3-NT immunoreactivity were highly colocalised on the vascular wall. Nearly 80% of neurons containing Evans blue were also positive for nitrotyrosine. In conclusion, these data indicate that focal ischemia/reperfusion induces superoxide generation and peroxynitrite formation in neurons, astrocytes and endothelium. Low dose of L-NA given at reperfusion decreases peroxynitrite formation especially in astrocytic end feet and endothelium, which may account for its neuroprotective action. Formation of superoxide and peroxynitrite in the vascular endothelium and end-feet may damage BBB and contribute to reperfusion injury.