Canlılık ve uyarılmanın prospektif bellek üzerine etkisi
The effect of animacy and arousal on prospective memory
- Tez No: 788609
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP CİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: prospektif bellek, canlılık etkisi, duygusal uyarılma, mekan, prospective memory, animacy effect, emotional arousal, location
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tanıma ve geri çağırma görevlerini kullanan önceki bellek çalışmaları, katılımcıların canlı varlıkları cansız nesnelerden daha iyi hatırladığını göstermiştir, bu fenomen 'canlılık etkisi' olarak adlandırılmaktadır. Öte yandan, yüksek uyarılma seviyesine sahip uyaranların düşük uyarılma seviyesine sahip uyaranlara göre daha iyi hatırlandığı da farklı araştırmalar tarafından ortaya konmuştur. Bu tez çalışmasında, gerçekleştirilmesi planlanan eylemlerle ilgili veya ilgili olmayan görsel mekan resimleri (alışveriş merkezi veya park gibi farklı mekanlar) içeren 4 günlük sanal bir bilgisayar oyunu geliştirilerek, duygusal uyarılma ve canlılığın mekan temelli prospektif bellek (PB) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Canlılık, canlıları veya cansız nesneleri (örneğin bir ressam veya heykel) içeren iki tür PB görevi kullanılarak manipüle edilmiştir. Ayrıca uyarılma, yüksek uyarılma seviyeli görevlere karşı düşük uyarılma seviyesine sahip PB görevleri kullanılarak manipüle edilmiştir. Sonuçlara göre canlılık etkisi anlamlı bulunmazken, olaya dayalı ve zamana dayalı görevler ayrı ayrı incelendiğinde uyarılmanın anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Başka bir deyişle, yüksek uyarılma seviyesine sahip görevler, düşük uyarılma seviyesine sahip görevlerden daha doğru hatırlanmıştır. Bu çalışma, araştırma sorusu, yöntemi ve bulguları açısından literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Previous memory studies using recall and recognition tasks have shown that participants remember animate entities better than inanimate objects, this observation is called the animacy effect. On the other hand, it has also been found that high-arousal stimuli are better remembered than low-arousal stimuli. This thesis examined the effects of emotional arousal and animacy on location-based prospective memory (PM) by developing and using a virtual 4-day computer game with visual location pictures (different scenes such as a shopping mall or park), some of which were intended action-relevant; others were intended action-irrelevant location pictures. The animacy was manipulated by usingtwo types of PM tasks involving either animates or inanimate objects (e.g., a painter or a sculpture). Also, arousal level was manipulated by using PM tasks with high versus low arousal levels. According to the results, while no significant animacy effect was discovered, a significant effect of arousal was found when the event-based and time-based tasks were examined separately. In other words, tasks with high arousal were remembered more accurately than tasks with low arousal. This study will contribute to the literature in terms of the research question, method, and findings.