İnfrazigomatik krest kalınlığının değerlendirilmesi
Evaluation of infrazygomatic crest thickness
- Tez No: 788622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnfrazigomatik Krest, Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Maksiller Sinüs, Infrazygomatic Crest, Cone Beam Computed Tomography, Maxillary Sinus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri kullanılarak sağ ve sol üst birinci molar dişlerin meziobukkal ve distobukkal kökleri hizasındaki infrazigomatik krest (IZC) kalınlığının; yaş, cinsiyet, varsayımsal minivida giriş açısı, vertikal yüz boyutu, maksiller sinüs hacmi ve kök ucu-maksiler sinüs tabanı mesafesi ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Bireyler ve Yöntem: Bu çalışmaya, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivinden, tanı ve tedavi amaçlı alınmış, 149 bireyin KIBT görüntüsü dahil edilmiştir. Ortalama yaşı 20,7 ± 6,9 olan bireyler; yaş (64 birey ≤18yaş, 85 birey ≥19yaş), cinsiyet (79 kadın, 70 erkek) ve vertikal yüz boyutlarına (41 birey brakifasiyal, 69 birey mezofasiyal, 39 birey doligofasiyal) göre gruplandırılmıştır. Dolphin 3D (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, California, ABD) programı kullanılarak bireylerin GoGnSN açıları, maksiller sağ ve sol birinci molar dişlerin meziobukkal ve distobukkal köklerinde; farklı varsayımsal minivida giriş açılarındaki (50⁰, 60⁰, 70⁰) IZC kalınlıkları ve kök ucu-maksiller sinüs tabanı mesafeleri ve sağ ve sol maksiller sinüs hacimleri ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Varsayımsal minivida giriş açısı arttıkça ortalama IZC kalınlığının da arttığı saptanmıştır. 18 yaş ve altı bireylerdeki ortalama IZC kalınlığı, 19 yaş ve üstü bireylere göre daha fazla bulunmuştur. IZC kalınlığı ile maksiller sinüs hacmi değerleri arasında zayıf ve orta düzeyde negatif yönlü korelasyon ve IZC kalınlığı ile kök ucu-maksiller sinüs tabanı mesafesi değerleri arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Sonuçlar: Bu çalışma; IZC kalınlığının, ortodontik tedavide IZC minividası planlaması öncesinde dikkatle değerlendirilmesi gereken bireysel parametrelerle ilişkili olduğunu göstermiştir. Çalışmamızın sonucunda IZC kalınlığının yaş ve minivida giriş açısına göre anlamlı seviyede farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Çalışmamız, KIBT'nin minivida yerleştirme lokalizasyonunu belirlemek için uygun bir yöntem olduğunu önermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to determine the thickness of the infrazygomatic crest (IZC) at the level of the mesiobuccal and distobuccal roots of the right and left upper first molars using cone beam computed tomography (CBCT) images to evaluate the relationship between age, gender, hypothetical miniscrew insertion angle, vertical face dimension, maxillary sinus volume and root tip-maxillary sinus floor distance. Methods: 149 CBCT images taken for diagnosis and treatment from the archive of Hacettepe University Faculty of Dentistry Department of Orthodontics were included in this study. Individuals with a mean age of 20.7 ± 6.9 years; they were grouped according to age (64 individuals ≤18 years, 85 individuals ≥19 years), gender (79 women, 70 men) and vertical facial dimensions (41 individuals brachyfacial, 69 individuals mesofacial, 39 individuals doligofacial). Using Dolphin 3D (Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, California, USA) software; GoGnSN angles, IZC thicknesses and root tip-maxillary sinus floor distances at different hypothetical miniscrew entry angles (50⁰, 60⁰, 70⁰) for mesiobuccal and distobuccal roots of maxillary right and left first molars, and right and left maxillary sinus volumes were measured. Results: It was determined that the mean IZC thickness increased as the hypothetical miniscrew insertion angle increased. The mean IZC thickness in individuals aged 18 years and younger was found to be higher than in individuals aged 19 and over. There was a weak and moderate negative correlation between IZC thickness and maxillary sinus volume values and a weak positive correlation between IZC thickness and root tip-maxillary sinus floor distance values. Conclusions: This study showed that IZC thickness was related to individual parameters that should be carefully evaluated prior to IZC miniscrew planning in orthodontic treatment. It was observed that IZC thickness was highly correlated with age and miniscrew insertion angle. Our study suggests that CBCT is a suitable method for determining the localization of miniscrew insertion.