İslam hukuku açısından fikrî mülkiyet hakları (Telif hakkı ve sınaî mülkiyet hakları)
Intellectual property rights in terms of Islamic law (Copyright and industrial property rights)
  1. Tez No: 788642
  2. Yazar: AYŞE TUĞÇE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fikrî mülkiyet hakları, Telif Hakkı, Sınaî Mülkiyet, Hak, Mal, Mülkiyet, Intellectual property rights, Copyright, Industrial Property, Right, Property
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İslam hukuku açısından fikrî mülkiyet haklarının ele alındığı bu çalışmada, İslam hukukunun, fikrî mülkiyet haklarını oluşturan telif hakkı ve sınaî mülkiyet haklarına yaklaşımı incelenmiştir. Fikrî mülkiyet hakları, teknik, ekonomik ve sosyal şartların gelişmesiyle birlikte özellikle 19. yüzyıldan sonra önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Çalışma, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmakta olup giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve yararlanılan kaynaklara değinilmiştir. Birinci bölümde fikrî hak kavramı ve telif hakkıyla alakalı teorilerin sıralanmasından sonra telif hakları hakkında genel bilgiler zikredilmiştir. Sınaî mülkiyet hakkı ile ilgili de bilgiler verildikten sonra ikinci bölüme geçilmiş; burada fikrî mülkiyet hakları, şer'î ve malî açıdan incelenmiştir. Hak, mal ve mülkiyet kavramlarının modern hukuk ve İslam hukukundaki mahiyetiyle alakalı karşılaştırmalı bilgiler verilerek, çalışmanın malî yönü ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Fikrî mülkiyet haklarının fıkhî değerlendirmesi de yapılmış; bu bağlamda mezheplerin görüşlerine, kurum fetvalarına ve çağdaş İslam hukuku araştırmacılarının görüşlerine yer verilmiştir. Bu çalışmanın neticesinde, fikrî mülkiyet haklarının İslam hukukunda hak ve mülkiyet müesseseleri içerisinde yer aldığı, günümüzde malî bir değere sahip olduğu ve hukukî işlemlere konu olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which deals with intellectual property rights in terms of Islamic law, the approach of Islamic law to copyright and industrial property rights, which constitute intellectual property rights, is examined. Intellectual property rights have become an important issue, especially after the 19th century, with the development of technical, economic and social conditions. Our study consists of an introduction, two chapters and a conclusion, and in the introduction, the subject, purpose and sources of our study are mentioned. In the first chapter, general information about copyrights is mentioned after listing the intellectual property rights and theories related to copyright. After giving information about the industrial property right, the second part was started; here, intellectual property rights are examined in terms of shar'i and financial. By giving comparative information about the nature of the concepts of right, property and property in modern law and Islamic law, the financial aspect of the study has been tried to be revealed. Fiqh evaluation of intellectual property rights was also made; In this context, the views of sects, institutional fatwas and the views of contemporary Islamic law researchers are included. As a result of this study, it has been concluded that intellectual property rights are included in rights and property institutions in Islamic law, have a financial value today and can be subject to legal transactions.