New geopolitical changes in the Caucasus: Case study of Karabakh Liberation War
Kafkasya'da yeni jeopolitik değişimler: Karabağ Kurtuluş Savaşı örneği
- Tez No: 788669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADAN İNAN RÜMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ, Savaş, Kafkaslar, Jeopolitik, Azerbaycan, Ermenistan, Nagorno Karabakh, War, Caucasus, Geopolitics, Azerbaijan, Armenia
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, Karabağ Kurtuluş Savaşı'nın Kafkasya'da nasıl yeni jeopolitik değişimlere yol açtığını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kafkasya coğrafi konumu, jeostratejik önemi ve içerdiği doğal kaynak ve enerji zenginliği nedeniyle önemli bir bölge olmuştur. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, bölgenin kargaşası tam anlamıyla ortaya çıktı ve farklı ülkeler arasında bir dizi çatışmayı kışkırttı. Şimdi bile, bu sorunlardan bazıları çözülmemiş durumda. Bölgede Dağlık Karabağ Krizi gibi derin ve çözülmemiş çatışmalar yaygın. Azerbaycan ve Ermenistan için Karabağ Krizi, geçen yüzyıldaki gergin bir olaydan daha fazlasıydı. Sorunun ana kaynağı çok eskilere dayanmaktadır. Sorunu çözmenin zorluğu, buna katkıda bulunan faktörlerin çokluğu ile daha da kötüleşti. Kriz ve çatışmalar sonucu toprakları işgal edilen Azerbaycan, uzun yıllar sorunun uluslararası hukuka uygun ve barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana tavır sergilemiştir. Ermeni devleti ise, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere diğer Avrupa devletlerinin ve 2020 yılına kadar Rusya Federasyonu'nun hoşgörüsüyle, işgalci ve tavizsiz duruşunu uzun yıllar korumuştur. Nihayet 2020 yılının sonunda 44 gün süren kısa bir savaşın ardından Azerbaycan işgalcileri bölgeden kısmen çıkarmayı başardı. Azerbaycan askeri bir zafer elde etmiş olsa da, çatışma siyasi ve diplomatik düzeyde halen devam etmektedir. Bundan sonra, trende uygun olarak satranç tahtasında kendi oyununu oynamalı ve her hamle için yeni bir strateji oluşturmalıdır. Araştırma bulguları, yeni dönemin özelde Kafkasya ve genel olarak bölgeyi çevreleyen ülkeleri kapsayan daha geniş bir coğrafyada güç dengesini etkileyeceğini ima ediyor. Bu bağlamda Türkiye-Azerbaycan işbirliğinin bölgede 30 yıldır dayatılan“statüko”yu sarstığı görülüyor. Yeni dönem, bölgede etkili ülkeler olan Rusya ve İ ran için de bazı sonuçları ortaya çıkardı. Nitekim Rusya'nın savaş sırasında izlediği politikayı şekillendiren sadece Kafkasya'daki hassasiyetler değildir. Türkiye ile birçok farklı alanda gelişen“parçalı ilişki”modeli de etkili oldu. Son dönemde sorunların bölümlere ayrıldığı Türkiye-Rusya ilişkilerinde meseleler bazen işbirliği bazen de çatışmayı içeriyor. Dolayısıyla Azerbaycan'ın Rusya ile ilişkisi ve Paşinyan hükümetinin Batı yanlısı tutumu gibi faktörlerin yanı sıra Türkiye-Rusya ilişkilerinin kendine özgü dinamikleri de süreçte etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze how the Karabakh Liberation war has led to new geopolitical changes in the Caucasus. Caucasus has been as an important area because of its geographic position, geostrategic importance, and the wealth of natural resources and energy it contains. After the fall of the Soviet Union, the region's turmoil was on full display and provoked a number of conflicts between different countries. Even now, some of these problems remain unresolved. Deep and unsolved conflicts like the Nagorno-Karabakh Crisis are common in the area. For Azerbaijan and Armenia, the Karabakh Crisis was more than simply a tense episode in the previous century. The main source of the issue goes back a long way in time. The difficulty of resolving the issue was exacerbated by the multiplicity of factors contributing to it. Azerbaijan, whose lands were occupied as a result of the crisis and conflicts, has for many years displayed an attitude in favor of solving the problem in accordance with international law and in a peaceful way. The Armenian state, on the other hand, has maintained its invasive and uncompromising stance for many years, with the tolerance of other European states, especially the United States of America and until 2020, the Russian Federation. Finally, after a short war that lasted for 44 days at the end of 2020, Azerbaijan was able to partially expel the invaders from the region. Even though Azerbaijan achieved a military victory, the conflict is still ongoing at the political and diplomatic levels. After that, it should play its own game on the chessboard in accordance with the trend and create a new strategy for each move. Research findings imply that the new period will affect the balance of power in a wider geography, including the Caucasus in particular and the countries surrounding the region in general. In this context, it is seen that Turkey-Azerbaijan cooperation has shaken the“status quo”that has been imposed in the region for 30 years. The new period has also revealed some consequences for Russia and Iran, which are influential countries in the region. As a matter of fact, it is not only the sensitivities in the Caucasus that shape the policy followed by Russia during the war. The“fragmented relationship”model that has developed in many different fields with Turkey has also been effective. In Turkey-Russia relations, where the problems have been compartmentalized recently, the issues sometimes involve cooperation and sometimes conflict. Therefore, the unique dynamics of Turkey-Russia relations, along with factors such as Azerbaijan's relationship with Russia and the pro-Western attitude of the Pashinyan government, were influential in the process.