Bireylerde vücut algısı ve yeme tutumunun cinsel doyum üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examination the influence of sexual satisfaction on body image and eating behavior
- Tez No: 788749
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜLTEGİN ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Doyum, Vücut Algısı, Yeme Tutumu, Body Image, Eating Behavior, Sexual Satisfaction, Social Appearance Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada, erişkin bireylerde vücut algısı ve yeme tutumunun cinsel doyuma etkisi incelenmiştir. Araştırmaya 352 erişkin birey katılmıştır. Katılımcılar, sosyo-demografik bilgi formu, Yeme Tutum Testi, Vücut Algısı Ölçeği ve Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği Kadın ve Erkek formları uygulanmıştır. Araştırma değişkenlerinin karşılaştırılması için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Katılımcıların yeme tutumu, beden algısı ve cinsel doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson korelasyonu uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, beden algısı ve yeme tutumu cinsiyet, ilişki durumu, psikiyatrik tanı, kronik hastalık tanısı, yaşadığı yer, ailede psikiyatrik öykü, eğitim düzeyi, gelir düzeyi değişkeni bakımından anlamlı farklılık göstermektedir. Kadın ve erkek cinsel işlev sorunları, ilişki durumu, psikiyatrik tanı, kronik hastalık öyküsü değişkenleri bakımından anlamlı farklılık göstermektedir. Kadın cinsel işlev sorunları arasında sıklık ile beden algısı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, kadın işlev sorunları alt boyutlarından iletişim ile bozulmuş yeme tutumu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Erkek cinsel doyum alt boyutlarından sıklık ve doyum alt boyutları beden algısı ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular, kadın ve erkek cinsel işlev sorunlarının beden imajı memnuniyetsizliği ve bozulmuş yeme davranışıyla kısmi ilişkili olduğu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ilgili literatürle tartışılmış ve ileri çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of body image and eating attitude on sexual satisfaction in adult individuals was investigated. 352 adult individuals participated in the study. Socio-demographic information form, Eating Attitude Test, Body Perception Scale and Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale for Women and Men were administered to the participants. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to compare research variables. Pearson correlation was applied to examine the relationship among eating attitude, body image and sexual satisfaction levels of the participants. According to the research findings, body image and eating attitude show significant differences in terms of gender, relationship status, psychiatric diagnosis, diagnosis of chronic disease, place of residence, psychiatric history in the family, education level, and income level. Male and female sexual function problems, relationship status, psychiatric diagnosis, chronic disease history differ significantly in terms of variables. A significant relationship was found between the frequency of female sexual function problems and body image. In addition, a significant relationship was found between communication, one of the sub-dimensions of female function problems, and impaired eating attitude. Frequency and satisfaction sub-dimensions, which are male sexual satisfaction sub-dimensions, were found to be significantly associated with body image. The findings obtained in the study were found to be partially related to male and female sexual function problems, body image dissatisfaction and impaired eating behavior. The results obtained are discussed with the relevant literature and suggestions for further studies are presented.