Savunma harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi: MINT ülkeleri üzerine bir uygulama
The relationship of defense expenditure and economic growth: An application on the MINT country
- Tez No: 788816
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ AZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Defense Expenditures, Economic Growth, Panel Data Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Savunma harcamaları ile ekonomik büyüme ilişkisi iktisatçılar kadar siyaset bilimciler için de önemli bir inceleme alanıdır. Ulusal ve uluslararası alan yazını incelendiğinde savunma harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisini araştırmayı amaçlayan birçok çalışma yapıldığı görülmektedir. Ülkelerin siyasi ve jeopolitik açıdan farklılık göstermesi sebebiyle yapılan araştırmalarda savunma harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisinin yönü tam olarak tespit edilememiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacı savunma harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisini panel veri analiz yöntemi yardımıyla incelemektir. Belirtilen amaç doğrultusunda çalışmada 1990-2020 ait veriler kullanılmıştır. Çalışmada kişi başına düşen GSYİH bağımlı değişken olarak, savunma harcamaları ise bağımsız değişken olarak yer almaktadır. Ayrıca eğitim harcamaları, sabit sermaye yatırımları, işgücü katılım oranı değişkenleri kontrol değişkenler olarak analize dahil edilmiştir. Yapılan ekonometrik analizler neticesinde savunma harcamalarının ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilediği sonucu elde edilmiştir. Bu sonuç çerçevesinde; savunma sanayisinde dış ticaret açığı veren MINT ülkelerinin milli üretimi artırmaya yönelik politikalar geliştirmesi önerilmektedir. Ayrıca ihracata konu olabilecek yüksek teknik bilgi gerektiren ürünlerin geliştirilmesiyle birlikte savunma harcamalarının ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between defense expenditures and economic growth is an important field of study for political scientists as well as economists. When the national and international literature is examined, it is seen that many studies aiming to investigate the relationship between defense expenditures and economic growth. Due to the political and geopolitical differences of the countries, the direction of the relationship between defense expenditures and economic growth could not be determined exactly in the researches. In this context, the aim of the study is to re-examine the relationship between defense expenditures and economic growth with the help of panel data analysis method. In line with the stated purpose, data from 1990-2020 were used in the study. In the study, GDP per capita is included as the dependent variable, and defense expenditures as the independent variable. In addition, education expenditures, fixed capital investments, labor force participation rate variables were included in the analysis as control variables. As a result of econometric analysis, it was concluded that defense expenditures negatively affected economic growth. Within the framework of this result; MINT countries, which have foreign trade deficit in the defense industry, are recommended to develop policies by increasing national production. In addition, it is thought that defense expenditures will positively affect economic growth with the development of products that require high technical knowledge that can be exported.