TRT nota repertuvarında yer alan güfteleri Fuzûlî'nin şiirlerinden oluşturulan beste formundaki eserlerin usûl-vezin münâsebeti üzerine bir inceleme
An analysis on the rhythmic pattern–metter relationship in the works composed in beste form whose lyrics are chosen from Fuzuli's poems found in TRT repertory
  1. Tez No: 788822
  2. Yazar: NEŞE ÜSTÜNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR SADIK KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, Beste formu, Güfte, Arûz vezni, Usûl, Fuzûlî, Beste, Lyrics, Arûz meter, Usûl
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Fuzûlî'nin şiirlerinden oluşan Beste formundaki eserlerin güftelerindeki vezin kalıpları ile bu eserlerin bestelendikleri usûllerin darpları arasındaki münâsebetin ayrıntılı olarak incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada betimsel yöntem kullanılmış olup tarama modelinden (survey) faydalanılmıştır. Araştırmanın evrenini; güftesi Fuzûlî'ye ait olan şiirlerden oluşturulan tüm eserler, örneklemini ise TRT nota repertuvarında yer alan ve güftesi Fuzûlî'nin şiirlerinden oluşturulan Beste formundaki eserler oluşturmaktadır. Bulgular: Yapılan bu araştırma ile güfteleri Fuzûlî'nin şiirlerinden oluşturulan ve TRT nota repertuvarında yer alan Beste formunda 13 adet eser bulunduğu tespit edilmiştir. Bu eserlerin usûl-vezin münâsebeti şekiller üzerinde incelenmiş ve bu şekillere dâir gerekli açıklamalar ilgili eserin altında ayrıntılı olarak verilmiştir. Sonuç: Bu araştırma doğrultusunda usûl-vezin münâsebeti incelenen 13 adet eserin farklı bestekârlar tarafından farklı usûllerle bestelendiği ve 4 adet eserin usûl darplarının vezin kalıplarına yerleşiminin uyumlu olduğu; 9 adet eserin ise usûl-vezin dağılımının genel olarak uyumlu olduğu ancak bazı hecelerin uyumsuzluk gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to detailly examine the relationship between the meter patterns in the lyrics of the works in the beste form composed of Fuzûlî's poems and the usûl beats in which these works were composed. Method: The descriptive method was used in the research and the survey model was used. The universe of the research consists of all works whose lyrics are composed of poems belonging to Fuzûlî, and its sample consists of works in the form of beste, which are included in the TRT repertoire and whose lyrics are composed of Fuzûlî's poems. Findings: In the reserach 13 works are detected in the form of beste, which is included in the TRT notation repertoire and the lyrics composed of Fuzûlî's poems. These works are examined in terms of usûl-meter relaionship and the interpretations made on these studies are presented under the title of findings and interpretation Results: In line with this research, it was found that 13 pieces of music whose relationship between usûl and meter were examined were composed by different composers with different tempos and that the placement of the usûl beats in the metric patterns of 4 pieces was compatible; also it was concluded that the usûl-prosody distribution of 9 pieces was generally compatible, but some syllables showed inconsistency.