Altyapı erkek voleybolcularda 8 hafta uygulanan terabant egzersizlerin motorik ve fizyolojik parametrelere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8 WEEK theraband exercises on motoric and physiological parameters in youth male volleyball players
  1. Tez No: 788823
  2. Yazar: RUKEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet, Terabant, Egzersiz, Voleybol, Strength, Theraband, Exercise, Volleyball
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırmanın amacı, altyapı erkek voleybolcularda 8 hafta uygulanan terabant egzersizlerin motorik ve fizyolojik parametrelere etkisini incelemektir. Araştırma Şanlıurfa GAP Spor Kulübünde düzenli olarak voleybol antrenmanları yapan sporcular ve Şanlıurfa Profilo Ortaokulunda öğrenim gören öğrencilerin dahil edilmesi ile gerçekleştirildi. Araştırmada yer alan sporcular Deney (Terabant + Voleybol n= 17), Kontrol (Kontrol n= 17) ve Sedanter (Sedanter n= 15) olarak üç gruba ayrıldı. Deney grubuna 8 hafta süresince haftada 3 gün voleybol antrenmanlarına ek olarak terabant antrenmanları yapıldı, Kontrol grubuna haftada 3 gün sadece voleybol antrenmanları yapıldı, Sedanter grubuna ise antrenman programının dışında tutularak herhangi bir egzersiz uygulanmadı. Egzersiz programı öncesinde ve sonrasında araştırma gruplarına boy uzunluğu, vücut ağırlığı, kulaç uzunluğu, esneklik testi, sırt kuvvet testi, bacak kuvvet testi, el-pençe kuvvet testi, 30 sn mekik testi, 20 m sürat testi, durarak uzun atlama testi, sağlık topu fırlatma testi, dikey sıçrama testi, FEF 25-75, FEVI 1, FVC ve PEF testleri uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 26 istatistik paket programı kullanıldı. Deney, Kontrol ve Sedanter gruplarının ön test ve son testleri arasında farklılığın belirlenmesinde Wilcoxon testi, gruplar arası karşılaştırılmada ise farklılık olup olmadığının belirlenmesinde Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Wilcoxon ve Kruskal-Wallis testleri için anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç olarak; sekiz hafta uygulanan terabant egzersizlerin, altyapıda yer alan erkek voleybolcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, kulaç uzunluğu, sırt kuvveti, bacak kuvveti, el-pençe kuvveti (sağ), el-pençe kuvveti (sol), 20 m sürat, durarak uzun atlama, sağlık topu fırlatma, FEF2575 performanslarında artış sağlamada olumlu etkisi olan bir antrenman metodu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effect of 8-week theraband exercises on motoric and physiological parameters in youth male volleyball players. The research was carried out by including athletes who regularly train volleyball at Şanlıurfa GAP Sports Club and the most students studying at Şanlıurfa Profilo Secondary School. The athletes who took part in the study were divided into three groups as Experimental (Theraband + Volleyball n= 17), Control (Control n= 17) and Sedentary (Sedentary n= 15). In addition to volleyball training 3 days a week for 8 weeks, theraband trainings were not applied to the experimental group, only volleyball training was applied to the control group 3 days a week, and no exercise was applied to the sedentary group. Before and after the exercise program, the research groups were given height length, body weight, stroke length, flexibility test, back strength test, leg strength, hand-claw strength test, 30 sec shuttle test, 20 m speed test, standing long jump, health ball throwing, vertical jump test, FEF 25-75, FEVI 1, FVC and PEF tests. SPSS 26 statistical package program was used in the analysis of the findings. Wilcoxon test was used to determine the difference between the pretest and post-tests of the Experiment, Control and Sedentary groups, and Kruskal-Wallis test was used to determine whether there was a difference in the comparison between the groups. For Wilcoxon and Kruskal-Wallis tests, the significance level was p0.05). As a result; eight weeks of theraband exercises, It can be said that it is a training method that has a positive effect on the height, body weight, stroke length, back force, leg force, hand-claw force (right), hand-claw force (left), 20 m speed, standing long jump, throwing health ball, FEF2575 performances of the male volleyball players in the infrastructure.