Comparative analysis of the impact of fossil fuel and environmental waste on clean energy production between african and european
Afrika ve avrupa kent topluluklarinda fosil yakit ve çevre atiklarinin temiz enerji üretimi üzerindeki etkisinin karşilaştirmali analizi
  1. Tez No: 788858
  2. Yazar: ALFRED ADENIYI WILLIAMS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BASAK ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fosil Yakıtlar (kömür), Çevresel Atık (C02), Temiz Enerji Üretimi, Afrika, Avrupa ve Kentsel Topluluklar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Temiz enerji üretiminin mevcudiyeti, küresel olarak güncel bir konudur. Günümüzde fosil yakıtların olumsuz etkisi, insanın yaşadığı ekolojik ortamda daha çok hissedilmektedir. Kuşkusuz ekosistem, fosil yakıt üretimi kaosundan büyük ölçüde etkileniyor; bu, iklim değişikliğini ve insanların refahını etkileyen kömür, CO2 ve metan gibi fosil yakıtların yan ürünlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonunda açıkça görülmektedir. Çevresel atık, ekosistemimiz için bir başka zararlı olgudur; İnsanların atıkları nasıl ürettiği ve yönettiği, temiz enerji erişilebilirliği üzerindeki etkiyi belirler. Bu çalışmanın odak noktası, Afrika ve Avrupa Kentsel toplulukları arasında fosil yakıt ve çevresel atıkların temiz enerji üretimi üzerindeki etkisinin karşılaştırmalı bir analizini yapmaktır. Bu çalışma, çalışma örneğini seçmek için amaçlı bir örnekleme tekniği kullanan tümdengelimli bir yaklaşımı benimsemiştir. Ayrıca çalışmada kullanılan veriler, incelenen iki kıtadan toplam sekiz ülke örneklemi kullanılarak Dünya Bankası veri tabanlarındaki veri kaynaklarından ikincil veriler aracılığıyla elde edilmiştir. Botswana, Mauritius, Güney Afrika ve Zimbabve olan Afrika'dan dördü ve Almanya, Polonya, Türkiye ve Ukrayna olan Avrupa'dan dördü. Çalışma verilerini analiz etmek için 1990 – 2015 (25 yıllık) bir Panel ARDL-PMG kullanıldı. Çalışma, örneklenen Afrika ve Avrupa toplulukları arasında kömür üretiminin ve C02'nin yenilenebilir enerji üzerindeki hem kısa hem de uzun vadeli etkisini inceledi. Çalışma, bir fosil yakıt olan kömürün temiz enerji üretimini olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca çevresel atıkların bir türü olan C02 emisyonu da her iki kıtada da farklılıklarla temiz enerji üretimini etkilemektedir. Öneriler, çalışma bulgularına dayandırılmış ve fosil yakıt ve çevresel atıkların temiz enerji üretimini nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırma yapılması için önerilerde bulunulmuştur..
Özet (Çeviri)
The availability of clean energy production is a current issue globally. Today, the negative impact of fossil fuels is more pronounced in the ecological environment where human dwells. Undoubtedly, the ecosystem is affected greatly by the chaos of fossil fuel production; this is evident in the greenhouse gas emission caused by the by-products of fossil fuels such as coal, CO2, and methane, which affect climate change and the well-being of humans. Environmental waste is another detrimental phenomenon to our ecosystem; how humans generate and manage waste determines the impact on clean energy accessibility. The present study's focus is to conduct a comparative analysis of the impact of fossil fuel and environmental waste on clean energy production between African and European Urban communities. This study adopted a deductive approach using a purposive sampling technique to select the study sample. Also, data used in the study was obtained through secondary