Epilepsi açıklama ölçeği (EAÖ)-çocuk ve ebeveyn versiyonu türkçe formu geçerlik ve güvenirliği
Epilepsy disclosure scale (EDS)-validity and reliability of the child and parent version of the turkish form
  1. Tez No: 788945
  2. Yazar: SEMEN SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsy, disclosure of epilepsy, child, parents, validity, reliability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, epilepsili çocuk hastaların ve ebeveynlerin epilepsi hastalığını gizleme/açıklama durumlarını ölçen 'Epilepsi Açıklama Ölçeği (EAÖ)-Çocuk ve Ebeveyn Versiyonu' Türkçe formunun psikometrik olarak test edilmesidir. Yöntem: Araştırmanın evrenini 24.09.21-30.09.22 tarihleri arasında Isparta Şehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Polikliniği ve 13.04.22-30.09.22 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniğine başvuran 126 epilepsi tanısı almış (63 çocuk ve 63 ebeveyn) 8-18 yaş arasındaki çocuk ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada veriler Çocuk Tanıtım Formu, Ebeveyn Tanıtım Formu ve Epilepsi Açıklama Ölçeği Çocuk-Ebeveyn versiyonu Türkçe Formu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırmanın dil geçerliğini Ege Üniversitesi'nde görev yapan 5 öğretim üyesi yapmıştır. İçerik geçerliği için 7 uzmandan alınan uzman görüşleri incelenmiştir. Uzman görüşmeleri Davis tekniği ile de değerlendirilmiş ve ölçek maddeleri KGI değerleri 0.9 ile 1.00 arasında belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik analizlerinde Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı çocuk versiyonunda 0,92; ebeveyn versiyonunda 0,90, bileşik güvenirlik indeksi çocuk versiyonunda 0,94; erişkin versiyonunda 0,92 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin madde toplam korelasyonlarının çocuk versiyonunda 0,696 - 0,823 aralığında, ebeveyn versiyonunda 0,687 - 0,813 arasında olduğu belirlenmiştir. Epilepsi açıklama ölçeği çocuk versiyonunda faktör yüklerinin 0,78 ile 0,88 arasında değiştiği ve toplam varyansa %71,99'luk katkı yaptığı; ebeveyn versiyonunda ise 0,79 ile 0,88 arasında değiştiği ve toplam varyansa %67,09'luk katkı yaptığı saptanmıştır. Her iki ölçeğin doğrulayıcı faktör analizlerine bakıldığında, IFI, CFI, NFI, NNFI değerleri mükemmel uyum, GFI kabul edilebilir uyum göstermiş, RMSEA değeri zayıf uyum göstermiştir. Sonuç: Araştırma üzerinde uygulanan tüm istatistiksel çalışmaların ölçeğin orjinaliyle uyumlu olduğu, Türkçe versiyonun geçerli ve güvenilir olduğu, Türk toplumundaki 8-18 yaş arasındaki epilepsili çocuk ve ebeveynlerine uygulanabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler; Epilepsi, epilepsiyi açıklama, çocuk, ebeveyn, geçerlik, güvenirlik
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to psychometrically test the Turkish version of 'Epilepsy Disclosure Scale (EdS)- Child and Parent Version," which measures the concealment/disclosure of epilepsy by paediatric patients with epilepsy and their parents. Method: The universe of this study consists of 126 paediatric patients between the ages of 8-18 and their parents (63 children and 63 parents) who checked into Isparta City Hospital, Polyclinic for Paediatrics between the dates of 24.09.21-30.09.22 and into Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Medicine, Polyclinic for Paediatric Neurology between the dates of 13.04.22-30.09.22 and received a diagnosis of epilepsy. The data of this study were collected through Child Description Form, Parent Description Form and Epilepsy Disclosure Scale, Child and Parent Version in Turkish. Results: Five faculty members working at Ege University reviewed the scale for linguistic validity. For content validity, expert opinion was sought from 7 specialists. Meetings with the specialists were evaluated using Davis technique, and KGI values of the items in the scale were found to be between 0.9 and 1.00. In the reliability analyzes of the scale, the Cronbach Alpha internal consistency coefficient was 0.92 in the child version; It was found to be 0.90 in the parent version.The composite reliability index was 0.94 in the child version; calculated as 0.92 in the adult version. It was determined that the item-total correlations of the scale were between 0.696 and 0.823 in the child version and between 0.687 and 0.813 in the parent version. It was found out that the factor load in the child version of the Epilepsy Disclosure Scale Scale ranged between 0,78 and 0,88, and its contribution to the the total variance is 71,99%,. The factor load ranged between 0,79 and 0,88 in the parent version, and it contributed to the total variance by 67,09%. When the confirmatory factor analyzes of both scales were examined, IFI, CFI, NFI, NNFI values showed perfect fit, GFI showed acceptable fit, and RMSEA value showed poor fit. Conclusion: This study concluded that all the statistical analyses conducted were in line with the original version of the scale, the Turkish version is valid and reliable, and it could be conducted on epileptic children in the Turkish society.