24 Ocak 2020 Elazığ-Sivrice depreminin Malatya ilindeki etkileri
24 January 2020 effects of Elazığ-Sivrice earthquake in Malatya province
  1. Tez No: 788986
  2. Yazar: FİRDEVS GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SUNKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: 24 Ocak Sivrice Depremi, Malatya, January 24 Sivrice Earthquake, Malatya, Earthquake
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Araştırma alanı Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümünde Malatya Havzası'nın güneyinde Beydağları eteklerinde kurulmuştur. Malatya konumu nedeniyle güneyde Doğu Anadolu Fay Zonu ve batıda Malatya Ovacık Fay Zonu üzerinde yaşanan depremlerden etkilenmektedir. Malatya'nın bu konumu geçmişte yaşanmış büyük depremlerden etkilenmesine neden olmuştur. Son olarak 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Çevrim taş köyünde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde Malatya'da 4 kişi hayatını kaybetmiş olup 6863 bina ağır hasar almıştır. Doğanyol depremin merkez üssüne yakın olması nedeniyle buradaki eski yapıların hepsi yıkılmıştır. Doğanyol ve Pütürge dışındaki ilçelerde hasar oranının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research area, Malatya, was established in the Upper Euphrates Section of the Eastern Anatolia Region, in the south of the Malatya Basin, on the slopes of Beydağları. Due to its location, Malatya is affected by earthquakes on the East Anatolian Fault Zone in the south and the Malatya Ovacık Fault Zone in the west. This location of Malatya has caused it to be affected by major earthquakes in the past. Finally, on January 24, 2020, in the 6,5-magnitude earthquake that occurred in the Çevrimtaş village of the Sivrice district of Elazığ, 4 people lost their lives in Malatya and 6863 building was heavily damaged. Since Doğanyol was close to the epicenter of the earthquake, all of the old structures here were destroyed. It has been determined that the damage rate is lower in the districts except Doğanyol and Pütürge.