Enrichment of residual UV filters in environmental samples by microextraction techniques prior to chromatographic analysis
Çevresel örneklerde kalıntı UV filtrelerinin kromatografik analiz öncesi mikroekstraksiyon teknikleriyle zenginleştirilmesi
- Tez No: 789088
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NİL ERTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: UV filtre, DLLME-SFOD, Electro-çekim, SPME, DLLME-SFOD, Endocrine Disrupter, SPME, Electrospinning
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
UV filtreler kişisel bakım ürünlerinde ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır ve son zamanlardaki yaygın kullanımları çamur, toprak, su gibi çevresel örneklerde derişimlerinin artmasına neden olmuştur. Bu bileşiklerin endokrin bozucu özellikleri sucul yaşamı ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu tez kapsamında, UV filtrelerin atıksu ve yüzey sularından mikroekstraksiyon teknikleri ile zenginleştirilmesinden sonra GC MS/MS yönteminin uygulanabilirliği amaçlanmaktadır. Bu teknikler, daha az çözücü tüketilmesi ve daha az zamanın yeterli olması bakımından geleneksel yöntemlerden üstündür. Tezin ilk bölümünde, dispersif sıvı-sıvı mikroekstraksiyonu ile birleştirilmiş katılaşmış yüzen organic damlacık (DLLME-SFOD) metodu uygulanarak UV filtrelerin ekstraksiyonu gerçekleştirildi. Bunu takiben in-port türevlendirme ve gaz kromatografi-tandem kütle spektrometrisini (GC-MS/MS) birleştiren yeni, verimli, hızlı ve alternatif bir yöntem geliştirilmiştir. Optimum koşullar, yanıt yüzey yöntemi ile belirlenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, UV filtrelerinin atık sudan SPME yöntemi ile ticari PA fiber kullanılarak ekstraksiyonu ve GC-MS/MS ile saptanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla optimum koşullar belirlenmiş ve yöntem bu koşullar altında valide edilmiştir. Poliakrilonitril (PAN) lifinin elektroeğirme yöntemi ile kaplanması ve bu lifin atık su numunelerinde UV filtrelerinin seçici ekstraksiyonu ve analizi için kullanılması tezin üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. SPME yönteminin validasyonu, PA fiberinin optimize edilmiş koşulları altında PAN fiber kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
UV filters are used in personal care products and in industrial applications and their wide use has led to an increase in their concentrations in environmental samples such as sludge, soil, and water. The endocrine disrupting properties of these compounds adversely affect aquatic life and human health. Within the scope of this thesis, the applicability of GC MS/MS method is aimed after enrichment of UV filters from wastewater and surface waters by microextraction techniques. These techniques are superior to conventional methods in that less solvent is consumed and less time is sufficient. In the first part of the thesis, the extraction of UV filters was carried out by applying the solidified floating organic droplet (DLLME-SFOD) method combined with dispersive liquid-liquid microextraction. Following this, a new, efficient, rapid and alternative method was developed combining in-port derivatization and gas chromatography-tandem mass spectrometry (GC-MS/MS). Optimal conditions were determined by the response surface method. In the second part of the thesis, the extraction of UV filters from wastewater by SPME method using commercial PA fiber and their detectability by GC-MS/MS were investigated. For this purpose, optimum conditions were determined and the method was validated under these conditions. Coating of polyacrylonitrile (PAN) fiber by electrospinning method and using this fiber for selective extraction and analysis of UV filters in wastewater samples constitute the third part of the thesis. Validation of SPME method was performed using PAN fiber under optimized conditions of PA fiber.