Gerede ilçesinin turizm potansiyeli
Tourism potential of Gerede district
  1. Tez No: 789161
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞRI BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gerede, Turizm Potansiyeli, Kış Turizmi, Gerede, Tourism Potential, Winter Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Sürdürülebilir turizm ile doğal ve beşeri çevreye zarar vermeden yararlanma ve bunu gelecek nesillere bırakabilme anlayışı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Dünyada ki bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak iletişim ve ulaşım imkânlarının artması sonucu insanlar çok uzak yerleri öğrenebilmekte ve o alanları görmek istemektedirler. Şehirleşmenin artmasıyla birlikte boş zamanlarını doğayla geçirme isteği de artmaktadır. İnsanların turizm faaliyetlerine katılış sebebi farklılık gösterse de bu durum gittikçe artmaktadır. Çalışmanın başlıca amacı, Gerede ilçesinin turizm potansiyelini ortaya koymak, turizm açısından önemli sahaları belirlemek, kısa ve uzun vadeli gelişme planlarına kaynak oluşturmak, başlıca sorunları tespit ederek çözüm önerileri sunmak ve ilçenin ekonomisine katma değer oluşturabileceğine dikkat çekmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışma alanının turistik değer taşıyabilecek doğal ve beşeri kaynakları incelenmiştir. Bu analizlerin elde edilmesi sürecinde araştırma sahasında gözlem yapılmış, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçilerek gerekli veriler elde edilmiştir. Araştırma alanının ilgili haritaları ArcGIS 10.4 programı kullanılarak hazırlanmıştır. Gerede ilçesinin turistik potansiyelini ve mevcut durumunu belirlemek amacıyla yerel halktan oluşan gönüllü katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırma sahasında yapılan çalışmalar sonucunda, turizm potansiyeli bağlamında, kış turizmi, yayla turizmi, doğa yürüyüşü, mesire alanları, tarihi ve kültürel turizm konusunda çok sayıda turistik çekicilikler ve etkinlikler belirlenmiştir. Bu alanlar tanıtılmaya çalışılmış, doğal kaynak değerleri görsel (fotoğraf, harita vb) malzeme eşliğinde sunulmuştur. Bir yerin turistik değerini doğal ve beşeri turistik çekiciliklerin yanında ulaşım, konaklama ve tanıtım imkânları belirlemektedir. Gerede coğrafi konumu itibariyle ulaşımda kavşak özelliği taşımaktadır. Bu durum turizm potansiyelinin açığa çıkartılmasında kolaylaştırıcı bir özelliktir. Konaklama için yeni ve yüksek standartta otellerin yapılması oldukça önemli bir eksiği gidermiştir. Tüm bu olumlu gelişmelere karşın turistik değer taşıyan yerlerin alt yapı imkânlarının henüz tamamlanmaması ve tanıtımların yetersizliği turizm faaliyetlerinin potansiyelinin uzağında kalmasına yol açmıştır. Bu eksiklerin giderilmesiyle birlikte turizm faaliyetleri ilçenin durumunu olumlu yönde değiştirecektir.
Özet (Çeviri)
With sustainable tourism, the understanding of benefiting from the natural and human environment without harming it and leaving it to next generations is becoming widespread day by day. As a result of the increase in communication and transportation opportunities in parallel with the scientific and technological developments in the world, people can learn about distant places and want to see those areas. With the increase in urbanization, the desire to spend their free time with nature is also increasing. Though the reason why people participate in tourism activities varies, this situation is gradually increasing. The main purpose of the study is to reveal the tourism potential of Gerede city, to determine important areas in terms of tourism, to create resources for short and long term development plans, to determine the main problems and to offer solutions. In accordance with this purpose, natural and human resources of the study area that can have touristic value were analyzed. In the process of obtaining these analyzes, observations were made in the research area and the necessary data were obtained by contacting the relevant institutions and organizations. The relevant maps of the research area have been prepared using ArcGIS 10.4 program. In order to determine the touristic potential and current situation of Gerede city, a semi-structured interview form was applied to the volunteer participants consisting of local people. As a result of the studies carried out in the research area, many tourist attractions and and activities have been determined in the context of tourism potential, in winter tourism, tableland tourism, trekking, picnic areas, historical and cultural tourism. These areas were tried to be introduced and the natural resource values were presented with visual materials (photographs, maps, etc.). The touristic value of a place is determined by natural and human touristic attractions, as well as transportation, accommodation and advertisement opportunities. Gerede has a junction in transportation due to its geographical location. This is a facilitating feature in revealing the tourism potential. The construction of new and high standard hotels for accommodation has eliminated a very important deficiency. Despite all these positive developments, the fact that the background of the places with touristic value have not been completed yet and the inadequacy of the advertisement has caused the tourism activities to be far from their potential. With the elimination of these deficiencies, tourism activities will positively change of the Gerede city's situation